Huvudvark

Huvudvärk och migrän

Folkmedicinsk tradition

Huvudvärk

Pressa saften ur en citron och tillsätt en kopp varmt kaffe. Drick det så varmt som möjligt.

Lägg ett kallt omslag på magen. På detta sättet leds blodet till den delen av kroppen, vilket bidrar till minskad huvudvärk. Det kan också hjälpa att svalka fötterna en stund.

Pressa tummen mot gommen när du har ont i huvudet. Sitter värken i pannan hjälper det mest om du trycker långt fram i munnen. Gör det ont längre bak i huvudet ska du flytta tryckpunkten bakåt i gommen.

Om huvudvärken egentligen är baksmälla, så hjälper det om du dricker vatten. 3 – 4 liter rekommenderas, så det gäller att dricka allt man orkar. Man kan öka effekten genom att tillsätta salt.

Kloka Gubbens kommentarer:

Huvudvärk eller migrän kan vara av många olika slag och bero på olika saker: Det följande är mest exempel som kan ge ledtrådar, inte en fullständig förteckning.
En dov, diffus huvudvärk tillsammans med ont i svank eller nacke, har ofta samband med akuta prostatabesvär eller ev förstoppning. Också njur-, blås- och andra underlivsproblem kan ge sådana symtom. Pröva att massera ömma punkter på hålfot och insidan av hälarna. Sök hjälp för de underliggande problemen, inte sällan tarmförgiftning. SE ÄVEN TARMRENINGSPROGRAM.

Återkommande akut ilsken migrän eller huvudvärk, speciellt om den är ensidig, har ofta att göra med överbelastning av lever/galla till följd av hög giftnivå i blodet. Om det inte är frågan om baksmälla – leta efter andra förgiftningsorsaker (inte sällan amalgam). Huvudvärken kommer oftast en tid efter att förgiftningen upphört, inte i det ögonblick när man blir förgiftad. Illamånde och kräkning är också förgiftningssymtom! Lindrar ofta att dricka mycket vatten, behandla ev förstoppning, örtthe för levern (maskros eller pepparmynta) kan lindra. Pröva att massera öm punkt på ”knogen” mellan lilltån och nästa tå. Sök hjälp för de underliggande problemen!

Sk migrän brukar föregås av ljusfenomen, t ex blixtar, eller andra upplevelsefenomen. De antas bero på störningar i hjärnans elektriska impulser, ungefär som vid epilepsi. Migrän utlöses ofta på samma sätt som allergiska symtom, och kan ofta behandlas på samma sätt som ensidig huvudvärk ovan. Värktabletter och läkemedel ökar leverns giftbelastning och ökar därmed risken för återfall.

Om du har huvudvärk i samband med feber eller att du känner dig varm, röd och svullen, är den ofta en bieffekt av att också hjärnan svullnar. Kalla handdukar i panna o nacke lindrar, liksom att spola fötterna med kallvatten en stund. Undvik helst värktabletter och framför alltantibiotika. Ingefärsthe kan lindra.

Intensiv huvudvärk som kommer och försvinner beroende på vilken sida du lägger huvudet kan vara alarmerande (cirkulationshinder i hjärnan), liksom om du får förlamningar eller känselbortfall i samband med huvudvärken. Samma sak gäller om du har tilltagande huvudvärk under flera dagar i sträck. Sök akut hjälp!

Om du har egna hälsoproblem kan du ha stor glädje av SIEMS Webbkurs i ekologisk medicin.

Mailat till SIEM

Huvudvärk

Hej! Kan du hjälpa mig? Jag har spänningshuvudvärk sedan några år tillbaka. Det började på jobbet, jag vantrivdes och hade inget arbete som jag trivdes med. Jag blev deppig och fick medicin (cipramil 10 mg) som jag tar en om dagen. Jag har prövat massage, akupunktur, Tji-gong, men har fortfarande kvar huvudvärken. Jag är nu arbetslös efter min utbildning och jag kan inte låta bli att oroa mig för hur det skall bli om jag får något jobb. Jag blir ju okoncentrerad när jag har ont i huvudet. Jag är 47 år. Snälla du hjälp mig. M v h

Hej , tack för brev

Ur FASS: Cipramil: Biverkningar: Vanliga: Huvudvärk, svettning, tröttning, tremor (darrningar) viktminskning/ökning, yrsel, palpitationer, sömnstörningar, parestesier, illamående, förstoppning, diarré, dyspepsi, muntorrhet….

M a o : första åtgärd enligt mitt sätt att se: trappa ned och avstå från cipramilen. Så länge du tar cipramil kan man inte utesluta den som i vart fall bidragande orsak till huvudvärken. Den inre oro som motiverar cipramilen finns andra oskadligare sätt att möta.
Om huvudvärken kvarstår även utan cipramil har den sannolikt inre orsaker – tarm, underliv, lever, njure, etc. För att dessa orsaker ska kunna angripas krävs ett någorlunda gift- o kemikaliefritt leverne. Slutsatsen blir densamma; börja med cipramilen.

Med vänlig hälsning
Ulf


Ständig värk

Hej kloka gubben!! Jag har värk i hela kroppen,nästan hela dagarna. Ständig huvudvärk, som sitter i hela tiden. Jag är också onormalt trött. Jag är 31 år. Finns det överhuvudtaget någon hjälp mot detta. Vänliga hälsningar. Ps: Har prövat flera olika metoder.

Hej! Ditt brev innehåller inte någon information som gör det möjligt att peka ut exakt ”orsak” eller någon specifik naturmedicinsk behandling. Med all sannolikhet handlar det dock om någon förgiftning – t ex antibiotika, spiral, etc. Det brukar finnas bra hjälp att få, symtomen är normala (men kraftiga) förgiftningssymtom. Behandlingen innebär bl a avgiftning. Du bör först titta på http://www.klokast.se/Giftbroschyr.html och http://www.klokast.se/Fibro.html.
m v h SIEM/Ulf

Hej Ulf!! Jag fick ditt svar. Du tror att jag är förgiftad. Det kan jag inte vara, jag äter inga medeciner,använder inte spiral. Jag har provat healing, akupunktur,zonterapi. Det känns oftast bättre en stund men efter ett tag är det lika igen. Gör det riktigt ont prövar jag med Alvedon, men det hjälper inte alls.
M V H

Hej igen Viruspåverkan av lever/galla kan ibland vara upphov till liknande problem, men då brukar det utmynna i akuta flunsasymtom efter en tid, om immunförsvaret fungerar. Hur länge har tillståndet varat?
M v h SIEM/Ulf