Tongkat ali rot

Tongkat Ali – ökat testosteron?

Tongkat Ali, även känd som Eurycoma longifolia, är en växt som växer i Sydostasien och används ofta som ett kosttillskott. Den har använts i traditionell asiatisk medicin i århundraden för att behandla olika sjukdomar och förbättra allmän hälsa.

Enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften ”BMC Complementary and Alternative Medicine” så kan tongkat Ali öka testosteronnivåerna hos män. Det kan leda till förbättrad libido och muskelmassa.

 Tongkat Ali kan också hjälpa till att öka antalet och rörligheten hos spermier, vilket kan öka chanserna för graviditet. En annan studie publicerad i ”Journal of Exercise Physiology Online” visar att tongkat Ali kan hjälpa till att öka muskelmassan och minskar trötthet under träning.

Bild på trädet Tongkat ali
Så här ser trädet Tongkat Ai ut

Tongkat Ali kan också hjälpa till att reducera stress genom att öka mängden av det stressmotståndande hormonet kortisol i kroppen enligt en studie publicerad i ”Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”

Det är viktigt att notera att tongkat Ali fortfarande är ett ganska nytt kosttillskott och det är därför inte fullt utforskat och rekommenderas att man pratar med en läkare eller en annan medicinsk professionell innan man börjar ta det.

Tongkat Ali kan orsaka biverkningar som huvudvärk, sömnlöshet och illamående. Tongkat Ali kan också interagera med vissa mediciner, såsom antikoagulation och vissa cancermediciner.

Tongkat Ali är inte reglerat som ett kosttillskott av FDA och andra hälsoorganisationer, så det finns en risk för att köpa kontaminerade eller falska produkter, så det är viktigt att se till att köpa produkten från en pålitlig källa.

Det finns ingen samordnad syn från EU om Tongkat Ali. EU har en regleringsram för kosttillskott, som innebär att de måste uppfylla vissa säkerhetskrav och innehålla de mängder av ämnen som anges på etiketten. I en studie från 2021 uppvisades både positiva effekter (låg/normal dos) och negativa effekter (hög dos).  

Men individuella medlemsländer kan ha egna regler och restriktioner för användningen av Tongkat Ali och andra kosttillskott.

För- och nackdelar med Tongkat Ali

Fördelar med Tongkat Ali:

  • Ökar testosteronnivåerna: Tongkat Ali har visat sig öka nivåerna av testosteron hos både män och kvinnor. Det kan leda till förbättrad libido och muskelmassa.
  • Förbättrar spermaproduktionen: Tongkat Ali kan också hjälpa till att öka antalet och rörligheten hos spermier, vilket kan öka chanserna för graviditet.
  • Förbättrar fysisk prestation: Tongkat Ali kan hjälpa till att öka muskelmassan och minskar trötthet under träning.
  • Minimera stress: Tongkat Ali kan hjälpa till att reducera stress genom att öka mängden av det stressmotståndande hormonet cortisol i kroppen.

Nackdelar med Tongkat Ali:

  • Kan orsaka biverkningar: Tongkat Ali kan orsaka biverkningar som huvudvärk, sömnlöshet och illamående.
  • Kan interagera med mediciner: Tongkat Ali kan också interagera med vissa mediciner, såsom antikoagulantia och vissa cancermediciner, så det är viktigt att prata med en läkare innan man börjar ta det.

Röster om Tongkat Ali    

Joe Rogan

Joe Rogan är en komiker, podcaster och kommentator som ofta pratar om en mängd olika ämnen, inklusive hälsa och träning.

Han har pratat om Tongkat Ali på sin podcast och har sagt att det är ett växtbaserat kosttillskott som används för att öka libido och förbättra sexuell prestation.

Han har också sagt att det är ett av de mest effektiva kosttillskotten för att öka testosteronnivåerna, men har också påpekat vikten av att undersöka en produkts säkerhet och kvalitet innan man tar den.

Det är viktigt att notera att dessa åsikter är subjektiva och bör inte ses som medicinsk rådgivning.

Källor:

https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-14-181

https://journals.lww.com/jephys/Fulltext/2011/08000/Influence_of_Eurycoma_longifolia_Jack__Tongkat.4.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6937

Bäst i test av kosttillskott av kroppsexperten

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.