Vad är alpha-gpc?

Alfa-GPC kan förbättra den kognitiva funktionen

Alpha-GPC är en naturlig kolinförening som finns i hjärnan. Den är ansvarig för kognitiva funktioner som minne och inlärning. Tillskott med alfa-GPC har visat sig förbättra den kognitiva funktionen hos både friska vuxna och personer med Alzheimers sjukdom.

Fördelarna med tillskott av alfa-GPC är omfattande och varierande. Några av de mest anmärkningsvärda fördelarna är förbättrad kognitiv funktion, ökad minnesbehållning och minskade symtom på Alzheimers sjukdom.

Vad är alfa-GPC och vilka är dess fördelar?

Alpha-GPC (alfa-glycerylfosforylkolin) är en naturlig kolinförening som finns i hjärnan. Den är ansvarig för kognitiva funktioner som minne och inlärning. Tillskott med alfa-GPC har visat sig förbättra den kognitiva funktionen hos både friska vuxna och personer med Alzheimers sjukdom.

Alpha-GPC är en välstuderad förening och dess fördelar är väldokumenterade. Förutom att förbättra den kognitiva funktionen har alfa-GPC också visat sig förbättra humöret, öka den fysiska uthålligheten och minska risken för åldersrelaterad kognitiv försämring.

Hur fungerar alfa-GPC?

Alpha-GPC fungerar genom att förse kroppen med kolin, ett näringsämne som är viktigt för en sund hjärnfunktion. Kolin används av hjärnan för att producera acetylkolin, en neurotransmittor som är nödvändig för minne och inlärning. Brist på kolin kan leda till en försämring av den kognitiva funktionen.

Vilka är de bästa sätten att ta alfa-GPC?

Alpha-GPC kan tas som ett tillskott i kapselform eller som ett pulver som kan blandas med vatten eller juice. När du tar alfa-GPC som ett tillskott är det viktigt att du följer doseringsanvisningarna som finns på etiketten.

Det är också viktigt att dricka mycket vätska när man tar alfa-GPC-tillskott, eftersom de kan orsaka uttorkning.

Hur förbättrar alfa-GPC den kognitiva funktionen?

Alpha-GPC är som sagt en naturlig kolinförening som finns i hjärnan. Den är ansvarig för kognitiva funktioner som minne och inlärning. Tillskott med alfa-GPC har visat sig förbättra den kognitiva funktionen hos både friska vuxna och personer med Alzheimers sjukdom.

En möjlig förklaring till hur alfa-GPC förbättrar den kognitiva funktionen är att det ökar mängden acetylkolin i hjärnan. Acetylkolin är en neurotransmittor som är viktig för minne och inlärning. Alpha-GPC kan också skydda hjärnan från skador orsakade av fria radikaler.

Det finns bevis från både djur- och humanstudier som visar att alfa-GPC kan förbättra den kognitiva funktionen. I en studie presterade friska unga vuxna som fick tillskott av alfa-GPC i fyra veckor bättre på ett test av arbetsminnet än de som inte fick tillskott av alfa-GPC.

En annan studie visade att personer med Alzheimers sjukdom som kompletterade med alfa-GPC i tre månader hade förbättrad kognitiv funktion jämfört med dem som inte kompletterade med alfa-GPC.

Alpha-GPC tolereras i allmänhet väl och är säkert för de flesta människor. Den vanligaste biverkningen är gastrointestinala besvär såsom illamående och diarré. Om du överväger att ta alfa-GPC är det viktigt att först tala med din vårdgivare för att säkerställa att det är säkert för dig.

3 kosttillskott med Alpha-GPC

BildProduktKommentarPris
Neuropharms® Alpha-GPC

Neuropharms® Alpha-GPC

  • Innehåller 90 kapslar med 300 mg 100% Alpha GPC
Köp här
NOW Alpha-GPC

NOW Alpha-GPC

  • Innehåller 60 kapslar med 300 mg Alpha-GPC
Köp här
Hepatica Alpha-GPC 

Hepatica Alpha-GPC 

  • Innehåller 60 kapslar med 250 mg veganska Alpha-GPC
Köp här

Så vem kan dra nytta av tillskott av alfa-GPC?

Först och främst kan alla som vill förbättra sin kognitiva funktion dra nytta av alfa-GPC-tillskott. Detta inkluderar friska vuxna som vill hålla sig skarpa, liksom personer med Alzheimers sjukdom eller andra former av demens som vill bromsa utvecklingen av sitt tillstånd.

Dessutom kan gravida kvinnor och ammande mödrar dra nytta av alfa-GPC-tillskott, eftersom det är viktigt för fostrets hjärnutveckling respektive mjölkproduktion.

Kontrollera dock alltid först med din läkare om det är OK att äta ett specifikt kosttillskott om du är gravid.

Äldre personer kan också upptäcka att tillskott av alfa-GPC hjälper dem att hålla sina kognitiva funktioner skarpa när de åldras.

Vilka är biverkningarna av alfa-GPC

Några potentiella biverkningar av alfa-GPC-tillskott är huvudvärk, trötthet, halsbränna och hudutslag. Dessa biverkningar är dock vanligtvis milda och kortvariga. Allvarligare biverkningar är sällsynta men kan omfatta kramper eller allergiska reaktioner.

Om du upplever några allvarliga biverkningar efter att ha tagit alfa-GPC ska du sluta ta tillskottet och tala med din läkare omedelbart.

Att ta alfa-GPC-tillskott anses i allmänhet vara säkert för de flesta friska vuxna. Det är dock alltid bäst att tala med din läkare innan du börjar med ett nytt tillskott, särskilt om du har ett medicinskt tillstånd eller tar mediciner.

Hur man tar alfa-GPC för bästa resultat

Alpha-GPC-kapslar finns normalt i doser på antingen 100 mg eller 300 mg. Det rekommenderas att nybörjare börjar med en lägre dos och vid behov arbetar sig upp till den högre dosen.

De flesta tycker att det räcker att ta 100 mg eller 300 mg per dag för att uppleva fördelarna med alfa-GPC. Vissa personer med nedsatt kognitiv förmåga kan dock behöva ta upp till 1 200 mg per dag för att uppnå önskat resultat.

Det är bäst att ta alfa-GPC tillsammans med mat, eftersom detta kan bidra till att minska risken för biverkningar som magbesvär. Det är också viktigt att dricka mycket vatten när man tar alfa-GPC, eftersom detta kan bidra till att förhindra uttorkning.

En del människor tycker att det hjälper dem att sova bättre om de tar det innan de lägger sig.

Om du är gravid eller ammar bör du dock rådgöra med din läkare innan du börjar med tillskott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.