rosenrot

Rosenrot – uppiggande naturläkemedel sedan forntiden

Rosenrot frodas i kalla och torra klimat, såsom Sibirien, Nordamerika, norra Asien och hos oss i Sverige. Den ingår i familjen fetbladsväxter och kan hittas vanligen i fjällen. Det är roten som används för dess medicinska egenskaper, vilka varit kända ända sedan forntiden. Rosenrot sägs ha uppiggande och avstressande egenskaper och idag klassas den som en adaptogen.

Vad gör Rosenrot till en adaptogen?

Att många ger bemärkningen adaptogen till Rosenrot kommer av att den tros fungera för att motverka stress, ångest och oro.

Växter och svampar som klassas som adaptogener innehåller bioaktiva substanser som påverkar våra cellers förmåga att anpassa sig till påfrestningar. Det engelska ordet ”adapt” betyder ju anpassa på svenska.

Inom alternativmedicinen används därför adaptogener för att hantera såväl fysiska som psykiska påfrestningar. Adaptogener hjälper till att bibehålla fokus, ger en energiboost eller minskar utmattningskänslorna.

Rosenrot innehåller alltså de aktiva ämnen som krävs för att kunna kallas adaptogen. Andra exempel på adaptogener som vi skrivit om tidigare är Ashwagandha och Cordyceps.

De aktiva ämnen som tros spela in för att ge adaptogenerna sina egenskaper är lignaner, fenylpropanderivat och terpenoider. Men vi behöver inte fastna i teknikaliteter, utan kan istället bara fastslå att dessa ämnen gör att Rosenrot verkar kunna stimulera serotonin-, dopamin- och noradrenalinaktiviteten. 

Till skillnad mot centralstimulerande ämnen som nikotin och koffein, som också har uppiggande eller lugnande effekt, är inte adaptogener beroendeframkallande. En annan stor skillnad är att kroppen inte kan vänja sig vid adaptogenernas effekt. Det betyder att du inte behöver öka dosen för att känna effekten, även om du tar adaptogener under lång tid.

Kan hjälpa vid mild depression

De vanligaste anledningarna till att människor tar Rosenrot är för att:

  • Minska trötthet och orkeslöshet
  • Öka energinivåerna vid träning
  • Behandla depression

När du tar Rosenrot kan du uppleva en uppiggande effekt, ungefär som när du dricker en kopp kaffe.  Därför kan det fungera bra att ta Rosenrot om du känner dig trött och hängig, eller behöver en extra energikick.

Det finns dock inte så mycket som talar för någon större effekt vid behandling av svårare trötthetssymptom eller depression. Åtminstone råder ännu ingen vetenskaplig konsensus om detta. Men resultaten av en studie från 2007 visade Rosenrot kan användas för behandling av mild depression [1]. Som sagt krävs det dock fler studier för att helt kunna fastslå att adaptogener av Rosenrots typ verkligen fungerar för depression och ångest [2].

Rosenrot – ett naturläkemedel

Torkad rosenrot
Torkad rosenrot

Rosenrot är ett naturläkemedel. För att få klassas som naturläkemedel ska ett medel ha varit föremål för flera vetenskapliga undersökningar. Vidare ska det ha fastslagits att det är säkert att ta medlet och finnas bevis på effekt.

Att Rosenrot klassas som naturläkemedel av Läkemedelsverket betyder inte att det kan ersätta etablerade behandlingsmetoder eller annan medicinering.

BildProduktnamnPris
9,6

Arctic root – Rosenrot SHR-5Vår favorit

  • 4,7 av 5 i betyg på 29 recensioner
  • Granskad och godkänd av livsmedelsverket
  • Växtbaserat läkemedel så du ska vara över 18 år
Se pris →
9,0

Rawpowder – RosenrotpulverPulver

  • 100% Ekologiskt rosenrotpulver
  • Inga tillsatser
  • Blandas bäst i en smoothie
Se pris →
9,5

SOLARAY – GHP RosenrotKvalitet

  • Från kvalitativa Solaray
  • ScreenedTM = genomgått omfattande kontroller
  • Garanterat 15 mg rosaviner och 5 mg salidrosider per kapsel
Se pris →

Inga allvarliga biverkningar

Rosenrots effekter eller icke-effekter kan debatteras, men det är fastslaget att den inte orsakar några allvarliga biverkningar. Som alla naturpreparat kan dock följderna av intag i vissa fall vara mindre trevliga.

För Rosenrot har följande milda biverkningar dokumenterats:

  • Huvudvärk
  • Dålig mage
  • Trötthet
  • Yrsel
  • Sömnproblem

De flesta som tar Rosenrot upplever dock inte någon av de här bieffekterna alls. Och vad gäller trötthet som en bieffekt har den främst registrerats om Rosenrot tas i kombination med SSRI-preparat [3].

Hur tas Rosenrot?

Rosenrot säljs i tablett- eller kapselform och marknadsförs oftast som prestationshöjande och uppiggande.

Normal dos är en till två kapslar eller tabletter om dagen. Hur stor mängd Rosenrot du får i dig vid den högsta rekommenderade dagsdosen kan dock variera beroende på vilket kosttillskott du köper.

En dos på omkring 300–600 mg Rosenrot om dagen rekommenderas av de flesta tillverkarna.

Rosenrot förekommer även som delingrediens i flera olika kosttillskott. Då kombineras Rosenrots adaptogena egenskaper exempelvis med mer vitaminrika och antioxidanta ämnen. 

Sammanfattning

Rosenrot är ett helt naturligt kosttillskott, där rotens egenskaper mals ner och tas tillvara på för sina adaptogena egenskaper.

  • Rosenrot har tagis sedan forntiden. Idag klassas den som naturläkemedel av Läkemedelsverket i Sverige.
  • Rosenrot bidrar till att minska trötthet och öka prestationsförmågan. Det finns även studier som visar att Rosenrot potentiellt kan hjälpa vid mildare depression och ångest.
  • Då Rosenrot är en adaptogen är den inte beroendeframkallande.

Rosenrot är en av våra mest välkända och omtyckta kosttillskott. Miljontals människor tar regelbundet Rosenrot för att bli lite piggare, samla energi, eller lugna nerverna vid stressiga situationer.

Vanliga frågor och svar

Hur länge kan jag ta Rosenrot?

Rosenrot är en adaptogen. Det betyder dels att den inte är beroendeframkallande och dels att du inte behöver öka dosen för att känna effekt. Vidare finns det inga kända allvarligare biverkningar av att ta Rosenrot-tillskott.

Många människor tar tillskottet dagligen, medan andra tar det vid behov, exempelvis när man känner sig lite trött och hängig.

Det finns alltså inte tidsgräns för Rosenrot-intag, utan du kan fortsätta ta tillskottet så länge du vill.

Hur snabbt känner jag av effekten av Rosenrot?

Vanligen känner du effekten redan inom en halvtimme till 45 minuter. Det kan dock förstås vara väldigt individuellt.

Hur mycket Rosenrot ska jag ta per dag?

De flesta kosttillskott med Rosenrot i kapsel- eller tablettform rekommenderar 1–2 tabletter om dagen. Det motsvarar mellan 300 – 600 mg Rosenrot-extrakt dagligen.

Kan jag ta Rosenrot om jag är gravid?

Gravida och ammande kvinnor brukar avrådas från de flesta kosttillskott, även Rosenrot. Det beror inte på att det påvisats vara särskilt farligt med Rosenrot för just gravida eller ammande. Snarare handlar det om en försiktighetsåtgärd, då det saknar tillräckligt vetenskapligt underlag för att kunna säga om det är säkert eller ej.

Rekommendationen är således att undvika Rosenrot om du är gravid.

Har Rosenrot verkligen effekt?

Rosenrot är ett omtvistat naturläkemedel. Vidare forskning behövs för att helt kunna säkerställa flera av de påstådda effekterna. Detta är inget unikt i sig bland just naturläkemedel, men Rosenrot är ett såpass populärt kosttillskott att det hamnat under lupp oftare än många andra.

Med det sagt så har det forskats en hel del på Rosenrots effekter. Bland har det framkommit resultat som visar på att mildare former av depression skulle kunna behandlas med adaptogener som Rosenrot.

Sedan ska inte alla de människor som dagligen tar och känner effekterna av Rosenrot förbises. Det är uppenbart att Rosenrot hjälper många människor som upplever orkeslöshet och trötthet. Mycket tyder alltså på att Rosenrot faktiskt har reell effekt. Hur mycket och på vilket sätt kan dock variera mellan individer.


Källor:

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17990195/

[2] https://doi.org/10.1007/s40263-013-0059-9

[3] https://www.verywellmind.com/how-is-rhodiola-rosea-used-to-treat-anxiety-3024972#citation-2

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.