Gurkmeja – Det gula guldet

En vackert guldfärgad krydda som älskas av många. Både som ingrediens i matlagning och för sina hälsofrämjande egenskaper. Gurkmejan är en omtyckt och färgstark liten rot med kraftfulla antioxidantiska egenskaper, som också anses vara en närmast magisk smaksättare i olika maträtter.

Text: Jessica Holm

Gurkmeja är egentligen namnet på en art i växtfamiljen ingefärsväxter. Det är växtens jordstam, roten, som vi oftast är mest bekanta med eftersom den vanligtvis kokas, torkas och sedan mals till ett gult gurkmejapulver.

Även om gurkmeja länge använts till att färga kläder, papper och trä så är de största användningsområdena matlagning och naturläkemedel. Gurkmeja används flitigt i det indiska köket och världen över har växten funnits inom folkmedicinen i tusentals år.

Gurkmeja innehåller cirka 5 procent kurkumin, ett ämne som hämmar cellernas utsöndring vid inflammationer. För att öka kroppens upptag av kurkumin är ett tips att blanda gurkmejan med svartpeppar i exempelvis matlagningen.

Om du tar gurkmejakapslar för att ta del av alla hälsofrämjande egenskaper finns det kapslar som även innehåller peppar.

Mängder av antioxidanter

Gurkmeja har en mycket hög koncentration av antioxidanter, många gånger starkare än vitaminer.

Det finns närmare 7 000 vetenskapliga studier publicerade på gurkmejans aktiva ingrediens kurkumin. Flera rapporterade hälsoeffekter visar att människor exempelvis upplevt lättnad från ledvärk och nedsatt ledsvullnad när den används regelbundet. 

Forskning tyder också på att gurkmeja kan vara till hjälp vid behandling av inflammatoriska tarmsjukdomar, den sänker även kolesterolet, skyddar hjärtat, lindrar matsmältningsbesvär, förbättrar leverfunktionen och till och med förebygger Alzheimers sjukdom. Cancerförebyggande och långsammare cancercellstillväxt – speciellt cancer i bröst-, tjocktarms-, prostata- och lung- och barndomen leukemi – finns också med på listan över möjliga fördelar.

Inflammationer har visat sig vara involverade i flera negativa tillstånd i kroppen. Därför är det viktigt att äta en anti-inflammatorisk kost, men även att undvika det som ger inflammation. Att inkludera gurkmeja i kosten, och/eller även komplettera med gurkmejakapslar, ger med andra ord chans att undvika de skadliga inflammationerna i kroppen.

Bra för magen

Som nämnts ovan, utöver den antiinflammatoriska effekten, så är gurkmejan alltså även en otroligt stark antioxidant som slår de flesta vitaminer. Men framför allt samarbetar den med andra vitaminer och ökar upptaget ab dessa.

Gurkmejan är även bra för matsmältningen och hjälper vår lever att fungera som den ska – för att nämna några av dess andra fantastiska egenskaper. Rekommendationen är att äta cirka en matsked om dagen för att få den antiinflammatoriska effekten.

För att försäkra sig om att kroppen tar upp gurkmejan på bästa sätt är det bra att ibland använda kryddan i matlagningen, även om man också tar gurkmeja i kapslar. Anledningen till att matlagning ökar upptaget anses vara att gurkmeja binder till fett.

När gurkmejan hettas upp med olja blir den lättare för kroppen att tillgodogöra sig. Dessutom, som nämnts ovan, kan det vara bra att kombinera med svartpeppar eftersom pepparn innehåller piperin, ett ämne som ytterligare kan bidra till ökat upptag av kurkuminet i gurkmejan. Så att laga mat med dessa två kryddor anses särskilt gynnsamt.

För att försäkra sig om att kroppen tar upp gurkmejan på bästa sätt är det bra att ibland använda kryddan i matlagningen, även om man också tar gurkmeja i kapslar. Anledningen till att matlagning ökar upptaget anses vara att gurkmeja binder till fett.

När gurkmejan hettas upp med olja blir den lättare för kroppen att tillgodogöra sig.

Dessutom, som nämnts ovan, kan det vara bra att kombinera med svartpeppar eftersom pepparn innehåller piperin, ett ämne som ytterligare kan bidra till ökat upptag av kurkuminet i gurkmejan. Så att laga mat med dessa två kryddor anses särskilt gynnsamt.

11 fördelar med gurkmeja

Som sagt, att gurkmeja är rena rama hälsokuren råder det ingen tvekan om. Här kan du läsa en kortfattad sammanfattning om några av alla positiva effekter som det gula guldet, gurkmejan, kan ha på oss människor.

1. Anti-inflammatorisk

Den mest omtalade fördelen med gurkmeja är dess anti-inflammatoriska egenskaper. Kurkuminet i gurkmejan bekämpar och förebygger inflammationer. På så sätt blir du mindre mottaglig för kroniska sjukdomar och kan bättre läka redan befintliga inflammationer.

2. Bra för blodcirkulation & hjärtat

Flera av de studier som gjorts på gurkmeja har visat att ett dagligt intag kan sänka det skadliga kolesterolet och förhindra åderförkalkning.

3. Förebygger depressioner

En studie som genomförts med 60 frivilliga volontärer, där samtliga var diagnostiserade med depressionssymtom, visade att gurkmeja inte enbart var bra mot just depressioner, utan att den även kunde ge lika bra resultat som vissa receptbelagda mediciner.

4. Förebygger Alzheimers

Bland gurkmejans allra kraftfullaste hälsoeffekter är de positiva effekterna på vår hjärna.

Enligt flera studier hjälper kryddan att förebygga kognitivt nedbrytande åkommor som exempelvis Alzheimers sjukdom.

5. Kan förebygga cancer

Ett av de mest analyserade, studerade och forskade områdena är gurkmeja och dess effekt mot cancer. Studier har visat att gurkmeja är bra för att förebygga cancer av olika slag och detta forskas det flitigt kring. Enligt studier har kurkumin visat sig ge positiv effekt i bekämpningen av cancerceller.

6. Förebygger diabetes

Gurkmeja är bra för blodtryck, blodcirkulation och hjärta. Men det kan även hålla blodsockret i schack, vilket förbättrar insulinkänsligheten. Något som är mycket positivt för att förebygga diabetes.

7. Smärtstillande egenskaper

Gurkmeja innehåller smärtstillande och anti-inflammatoriska egenskaper. Det har i flera tester bevisats att gurkmejan aktiverar delar i kroppen som agerar som effektiva smärtlindrande tabletter.

8. Förebygger och hjälper mot ledbesvär

Användningsområdena för gurkmeja är som sagt många, men ett av de vanligare är mot ledbesvär och ledsmärtor. Många har fått hjälp med sina ledbesvär och smärtor genom extra tillskott av gurkmeja.

9. Positivt för prostatan

Forskare har kommit fram till att gurkmeja, eller mer exakt kurkumin, kan hjälpa till att förebygga och även behandla prostatacancer.

10. Rensar levern från gifter

Gurkmejan kan göra levern bättre på att rensa din kropp från gifter och hålla levern under optimal hälsa.

11. Ger bättre hy

Gurkmeja sägs ha god effekt på hudytan, bland annat genom att motverka tilltäppta porer. Har du aknebenägen hy kan gurkmeja vara en hjälp för att motverka besvär.

Biverkningar och bieffekter

Finns det dokumenterade biverkningar av gurkmeja? De flesta tål kryddan, men vissa människor har rapporterat allergiska reaktioner, speciellt efter hudexponering. Vanligtvis upplevs detta som ett milt kliande utslag.

Dock har alltför höga doser av gurkmeja observerats orsaka illamående, diarré, ökad risk för blödning, hyperaktiva sammandragningar av gallblåsan, hypotension (sänkt blodtryck) och ökat menstruationsflöde.

Människor som tar vissa mediciner bör också vara försiktiga när de använder gurkmeja. Gurkmeja kan störa antikoagulanter som aspirin, klopidogrel och warfarin.

Den kan också påverka mediciner som icke-steroida, antiinflammatoriska läkemedel. Tänk på att alltid följa anvisningarna om du till exempel köper kosttillskott med gurkmeja i form av tabletter, kapslar eller pulver. 

Källor

  1. Curcumin, the golden spice from Indian saffron, is a chemosensitizer and radiosensitizer for tumors and chemoprotector and radioprotector for normal organs av Ajay Goel, Bharat B Aggarwal
  2. Chili, but not turmeric, inhibits iron absorption in young women from an iron-fortified composite meal av Siriporn Tuntipopipat et al.
  3. Läkemedelsverket
  4. Livsmedelsverket – Fråga

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.