Motionscykel

Motionscykel – ett effektivt sätt att träna

Det är lättare än många tror att använda en motionscykel. Nästan som att cykla med en vanlig cykel, fast enklare. När du börjar trampa kommer både dina benmuskler och puls sättas igång ordentligt!

Att träna med motionscykel är bra oavsett om du endast vill träna motion, behöver ta det lugnt efter en skada eller om du vill gå ner i vikt. Det är därför inte konstigt att så många använder just en motionscykel som en del av sin träning.

Det finns så många fördelar med att träna på en motionscykel, och vi har listat några av dem.

  • Du behöver inte oroa dig för trafik
  • Trampa i din egen takt
  • Träna både ben och rumpa
  • Bra för viktnedgång

Varför du bör använda en motionscykel

Till skillnad från en vanlig cykel behöver du inte oroa dig för att tappa balansen eller krascha in i något. Som tidigare nämnt behöver du inte heller vara orolig över trafik utan kan fokusera helt på träningen, för oavsett om du har motionscykeln ståendes utomhus eller inomhus står den stilla.

Detta innebär också att du kan lyssna på musik utan problem, vilket kan upplevas som svårt om man cyklar med en vanlig cykel eftersom det kan vara svårt att höra ljuTd runt omkring sig såsom trafik eller andra saker som kan vara farligt att inte vara uppmärksam på.

Eftersom motionscykeln står stabilt och stilla, kan du trampa precis så långsamt eller snabbt som du själv vill. Har du exempelvis har en skada kan det vara bra att ta det långsamt i början tills du hittat vad som funkar för dig.

Om du däremot vill ta ut dig ordentligt kan du trampa mycket snabbare, det går även att välja hur tungt motståndet ska vara när du trampar, även där kan det vara bra att börja lätt för att sedan höja motståndet när du är uppvärmd och redo att få upp flåset. Du känner själv vad som är bäst.

Träna ben och rumpa samt gå ned i vikt

När du använder en motionscykel kommer du känna av att det bränner i ben och rumpa då de är dessa muskelgrupper som används mest i trampandet. Gluteus Maximus, Semimembranosus, Biceps Femoris, Vastus Medialis, Rectus Femoris och Gastrocnemius blir alla aktiverade, för att bara nämna några.

Många upplever att motionscykling hjälper dem att få tonade ben och rumpa. Till skillnad från exempelvis löpning är motionscykling optimalt för dig som vill fokusera på dessa områden på kroppen samtidigt som du får kondition. Det bästa är att det inte alls är lika stor belastning på exempelvis höfter då du sitter ner.

Om ditt mål med träningen är att gå ned i vikt är motionscykeln ett mycket bra redskap. Genom att cykla med hög intensitet kommer du snart märka varför! Du kan såklart cykla i hög hastighet men om du inte vill cykla snabbt och ändå gå ner i vikt är det även här till fördel att öka motståndet på motionscykeln då detta ger högre träningsintensitet.

Som att cykla i uppförsbacke med en vanlig cykel. Eftersom cykeln står still kan du bränna kalorier var som helst, när som helst. Varför inte passa på att bränna kalorier medans du tittar på tv?

Att välja motionscykel

Det finns många motionscyklar på marknaden, många har olika funktioner och inställningar, vilken passar dina mål bäst? Mycket är baserat på i vilket syfte du har tänkt använda motionscykeln, den är som tidigare nämnt bra till mycket, men vad är just ditt mål och vad kommer du använda den till mest?

Mer moderna varianter ger dig exempelvis möjligheten att se brända kalorier, puls och cyklade km. Om detta inte är intressant för dig passar det kanske bättre med en enklare motionscykel. Det kan vara värt att lägga lite extra pengar för att få precis den du vill ha. Här hittar du en artikel vilken motionscykel som är bäst i test.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.