Chlorella

Chlorella – från sjöbotten till rymden

Det finns få vattenorganismer som det har forskats så mycket på som Chlorella. Förutom att den gröna mikroalgen är fullpackad med viktiga näringsämnen kan den producera syre och rensa luften på koldioxid, vilket fått NASA[1] att börja experimentera med odling av mikroalgen under bemannade rymdfärder.

Här på jorden drar vi nytta av Chlorella inom allt från avloppsrening och biogasproduktion till växtnäring. Och som kosttillskott förstås.

Vad är Chlorella?

Chlorella är en encellig alg, från släkten grönalger. Den frodas i sötvatten och det är främst i Japan och Taiwan som den produceras för konsumtion.

Smaken av Chlorella varierar lite beroende på hur den odlas, men den vanligaste beskrivningen är att smaken är stark och fiskliknande. Det är med andra ord inte för den goda smaken som miljontals människor äter Chlorella varje dag.

Nej, snarare är det de hälsofrämjande egenskaperna som lockar. Chlorella är nämligen fullproppad med i princip alla viktiga näringsämnen som vi människor behöver[2], såsom proteiner, fiber, fetter, mineraler och vitaminer.

Vilka näringsämnen innehåller den?

Låt oss titta närmare på några fler av de komponenter som gett Chlorella epitetet ”supermat”:

Protein

Chlorella kan innehålla från 50 och ända upp till 70 procent protein, och samtliga essentiella aminosyror ingår. Detta innebär att den är en komplett proteinkälla. Proteiner är viktiga för att celluppbyggnad, hormonbildning och enzymer i kroppen ska fungera.

Protein får vi i oss genom vår dagliga kost, men för den som vill bygga muskler kan det krävas ett litet större tillskott. Att en växtbaserad källa har ett så högt proteininnehåll är ovanligt. Därför passar Chlorella utmärkt som tillskott för den som inte äter animaliska livsmedel.

Järn

För att våra kroppar ska fungera på ett bra sätt krävs järn, som bland annat hjälper till med bildningen av röda blodkroppar, celldelning och syretransport i blodet.

Hur mycket järn du behöver beror på flera faktorer, såsom ålder och kön. En kvinna behöver i regel äta mer järn än en man, då järn försvinner ur kroppen under menstruationen.

Även under graviditet är det viktigt att hålla järnnivåerna uppe, då det bidrar till fostrets växt och utveckling.

Det är vanligt att vegetarianer och veganer tar järntillskott, då kroppen har svårt att ta till sig järn från växtriket. Men eftersom järnet finns koncentrerat i så höga mängder i Chlorella kan den därför fungera som det nödvändiga tillskott som annars hade behövt komma från en järntablett.

Antioxidanter

Det är inga nyheter att stress, infektioner, rökning och strålning har negativ inverkan på hälsan. När vi utsätter oss för de här sakerna kan det nämligen släppas ut ett överflöd av fria radikaler i våra kroppar, vilket leder till oxidativ stress. Detta är i sin tur skadligt för våra celler och kan leda till allvarliga sjukdomar.

Det är förstås viktigt att först och främst inte utsätta sig för sådant som är dåligt för våra kroppar i det långa loppet, men också att äta livsmedel som är rika på antioxidanter.

Det finns rikligt med antioxidanter i bär, broccoli, grönt te, grönkål och Chlorella. De antioxiderande egenskaperna kommer bland annat från klorofyllet, vilket gröna alger har den största koncentrationen av i naturen.

Omega-3

Omega-3 tillhör de fleromättade fetterna. Fet fisk som lax och makrill är rikt på Omega-3, liksom rapsolja och valnötter. Även alger är en utmärkt källa till dessa nyttiga fetter, som hjälper kroppen med att reglera blodtrycket och bidrar till att minska risken för blodproppar samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Vitamin B12 – ibland!

Vanligtvis produceras vitamin B12 genom bakterier och inte växter. Därför har vetenskapen varit kluven kring om Chlorella faktiskt kan vara en källa till den här viktiga vitaminen som bland annat behövs för bildningen av röda blodkroppar. Det är främst genom animaliska produkter som vi människor får i oss vitamin B12, och därför är det förstås högintressant för dig som äter en vegansk kost om det finns en fullvärdig ersättare från växtriket.

Svaret på frågan om Chlorella är en källa till vitamin B12 är: både ja och nej. Det har visat sig att algen i sig själv inte producerar vitamin B12, utan det är mikroorganismer som lever på Chlorella och omkring den som gör att den i vissa fall är rik på vitaminen. Om det Chlorella-tillskott som du tar innehåller B12 beror alltså på hur den har odlats[3].

Hur används Chlorella?

Med tanke på den stora variation av hälsosamma egenskaper som Chlorella innehåller används den för att förebygga och lindra en lång rad av sjukdomar och åkommor. Chlorella ger din kropp en rejäl skjuts av livsviktiga ämnen och stärker därmed ditt immunförsvar. Därför finns det anledning att ta Chlorella som tillskott vid såväl allvarliga sjukdomar där det är viktigt att öka antal vita blodkroppar och ha ett starkt försvar mot infektioner, som vardagliga besvär[4], exempelvis:

 • Förstoppning
 • Trötthet
 • Astmaattacker
 • Högt blodtryck
 • Höga kolesterolvärden
 • PMS

Andra populära användningsområden för Chlorella är i detox- eller viktminskningskurer.

Chlorella i form av pulver, tabletter och kapslar

Det är varken en kulinarisk upplevelse eller särskilt praktiskt att äta Chlorella i sin naturliga form. Betydligt behändigare och trevligare är det istället att köpa kosttillskott av Chlorella som du tar regelbundet för att tillgodose din kropp med för att den ska hålla sig i topptrim.

Huvudsakligen tas Chlorella-tillskott i följande former:

 • Pulver i en smoothie

Blanda en sked Chlorella-pulver i en smoothie med dina favoritingredienser, och gärna med lite citron som hjälper till att neutralisera den starka Chlorella-smaken. För dig som vill göra en detox är smoothies med Chlorella den bästa vägen att gå.

 • Tablettform

En vanlig rekommenderad dos av Chlorella-tabletter är fem stycken, två gånger per dag och gärna före måltid.

 • Kapselform

Chlorella tas även med fördel i kapselform, ofta räcker det då med en gång per dag, och det är en bra idé att ta tillskottet i samband med att du äter någonting.

Sammanfattningsvis

 • Gröna alger, som Chlorella tillhör, är det mest klorofyllrika livsmedlet på planeten
 • Chlorella har mängder med hälsobringande egenskaper då den är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter
 • Kosttillskott med Chlorella stärker immunförsvaret vilket gör att det är lämpligt för såväl förebyggande hälsokurer, som detox eller behandling av allvarligare sjukdomar

Är du ute efter en riktig naturlig hälsobomb förpackat i ett och samma kosttillskott så är Chlorella en av de absolut bästa kandidaterna. Den har renande och avgiftande egenskaper, stärker ditt immunförsvar och hjälper dig med matsmältningen. Du får enkelt i dig de hälsosamma och näringsrika ämnen du behöver genom att tillsätta en sked i en sked Chlorella-pulver i en smoothie eller soppa.

Med Chlorella-tillskott i tablett- eller kapselform ser du till att ge din kropp i princip allt den behöver för att hålla sig stark och frisk, utan att du behöver vända dig till flera olika källor. Chlorella är en naturlig hälsococktail!


[1] https://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/news/photobioreactor-better-life-support

[2] https://www.liebertpub.com/doi/pdfplus/10.1089/107628001300303691

[3] https://www.b12-vitamin.com/algae/

[4] https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/chlorella-uses-and-risks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.