Insektsstick

Insektsstick

Getingstick, bromsbett:

Folkmedicinsk tradition

Gnid getingsticket med t ex en bit fuktig mossa, rå gurka eller rå tomat .

Lägg fuktig, ren (icke gödslad) jord på getingsticket så försvinner smärtorna snabbt. Sedan urminnestider har man använt lera och jord som omslag. Lera sägs ha egenskapen att dra ut giftet på tex ormbett. Även kålblad har använts.

Skär en lök i tjocka skivor och gnid sticket ordentligt med dessa. det påstås hjälpa vid alla typer av insektssting. Effekten visar sig i regel efter 5-10 minuter.

Kloka Gubbens kommentarer:

Homeopatiskt kan Apis Mel vara användbart. Allergiska – anafylaktiska – reaktioner beror på havererat immunsystem, och kan vara livshotande. (Andningssvårigheter, chocktillstånd) Sök omedelbar akut hjälp! Den bakomliggande allergin tar längre tid att bli av med.

Stick från giftig fisk:

Folkmedicinsk tradition

Om du stuckit dig på en kungsfisk eller en fjärsings giftiga taggar på fenor, så ska du sprätta upp fisken buk och lägga omslag av levern.

Du kan även sticka hål på ögat på den fisk du blivit stucken av. Smörj ögonvätskan på såret så motverkar du inflammatione och svullnad. Rekommenderas speciellt om du stuckit dig på kungsfisk.

Knott:

Folkmedicinsk tradition

Gnid in betten med en ituskuren rå potatis, så försvinner klådan med detsamma. Tar inte bort klådan för dock, men kan upprepas när klådan återkommer.

Skär en lök i tjocka skivor och gnid sticket ordentligt med dessa. det påstås hjälpa vid alla typer av insektssting. Effekten visar sig i regel efter 5-10 minuter.

Myggbett:

Folkmedicinsk tradition

Droppa anisolja på ett papper och gnid huden med detta, så försvinner klådan.

Plocka ett blad Groblad och gnid huden med detta.

För att hålla myggen på avstånd när du är ute och går, kan du prova med att gnida in huden med persilja. Det påstås även att du kanske bara behöver bära på dig en kvist av denna växt.

Smörj myggbetten med sojamjölk och kärnmjölk. Därefter gnider du huden med en isbit och klådan försvinner.

För att hålla myggen på avstånd kan du dessutom smörja in kroppen med terpentinolja.

Fukta en sockerbit med ditt eget saliv och gnid den mot myggbetten du får när du är ute bland mygg. Det sägs vara mycket effektivt. Har du ättika till hands, så kan du fukta sockerbiten med det. Ju snabbare du påbörjar denna kuren, destu bättre verkan får den.

Fukta en Tjärtvål och smörj in dig med denna innan du går ut. Då håller sig myggen borta. Skölj av tvålen på kvällen.