Förstoppning

Nästan oavsett vilket hälsoproblem du har kan det förbättras av att du sköter din tarm, och omedelbart åtgärdar tendenser till förstoppning!

Folkmedicinsk tradition

Frukostgröt: 1 kopp havregryn, 1 rågad msk vetekli, 1 liten tsk vetegroddar, russin efter behag. Lägg ingredienserna i blöt på kvällen och ät blandningen okokt nästa morgon tillsammans med kefir. Du kan även tillsätta lite öljäst om du vill ha extra tillskott av B-vitamin.

Köp osockrad lakritsstång på apoteket. Skär ca 4 cm lång bit och lägg den i 1/4 liter kokande vatten. Låt gärna avkoket svalna innan det dricks.

Drick ett glas ljummet vatten på fastande mage varje morgon. Det bidrar till att hålla magen i ordning. Helst bör vattnet koka utan lock två ggr i tio minuter (låt det svalna till rumstemperatur mellan varje kokning). På så sätt avlägsnar du en hel del kemikalier som tillsätts i dricksvattnet och blir extra renande för kroppen.

Lägg 1 msk vetekli i blöt på kvällen och ät detta på fastande mage nästa morgon. det är ett effektivt medel mot trög mage.

[dfrcs name=”Förstoppning” title=”Kosttillskott vi rekommenderar vid förstoppning:”]

Kloka Gubbens kommentarer:

Se Tarmförgiftning

Grundläggande är att dricka ordentligt med vatten varje dag – minst 2 liter eller mer – samt en fiberrik kost – rotsaker, fullkornsbröd, knäckebröd. Linfrön, psylliumfrön, fikon, katrinplommon, sviskonjuice är också beprövade hjälpmedel. En matsked äppelcidervinäger i ett glas vatten på morgonen har också hjälpt många med tarmproblem.

Andra knep är att massera hålfoten ordentligt och regelbundet ( särskilt smärtsamma punkter), samt ett ömmande område som sitter på utsidan av benet en handsbredd ovanför knät.

Lavemang är utmärkt som tillfällig åtgärd eller som behandling, men det ska då vara vattenlavemang enligt konstens alla regler, inte kemiska lavemang som endast retar den sista stumpen av tarmen till tömning. Kemiska lavemang eller laxermedel har ingen avgiftningseffekt. Lavemangskärl finns normalt att köpa på t ex apoteket.

Se även vårt avsnitt om TARMRENINGSPROGRAM

Om du trots dessa råd har svårigheter att få i gång tarmen till daglig tömning bör du söka hjälp, även om du inte märker andra symtom eller problem. Ofta verksamma naturmedel som också kan användas reglbundet under längre tid   är t ex Living Cleans och Oxy-flush.   Förstoppning är en bra grogrund för att utveckla kroniska sjukdomar, eftersom tarmen är kroppens huvudsakliga väg för att befria sig från gifter.

Många anser det normalt att gå på toa två-tre gånger i veckan eller mindre. För en normal avgiftningsfunktion krävs dock dagliga toabesök, gärna flera gångerunder dagen. Inga piller i världen kan ersätta detta! (Försök köra en bil med en potatis i avgasröret!)

En av de konsekvenser som långvarig förstopning kan föra med sig är gallbesvar, gallstenar etc, som yttrar sig i t ex smärtor under högra revbensbågen. Ofta kan då Resium vara användbart.

Förstoppning är inte ovanligt vid känslomässiga svårigheter – ältande av gamla problem, svårigheter att avsluta, ge i från sig.

Om du har egna hälsoproblem kan du ha stor glädje av SIEMS Webbkurs i ekologisk medicin.