moringa

Moringa – Mirakelträdet

Moringaträdet växer bland annat i Indien, där det kallas mirakelträd eller livets träd. Det är förstås inte för intet som det benämns med så starka adjektiv. Moringaträdet har en lång tradition inom den ayurvediska läkekonsten.

Bladen används för sina antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper men även andra delar av trädet konsumeras. Med 40 antioxidanter och 90 näringsämnen, såsom vitaminerna C och B6, järn och magnesium, lever moringaträdet upp till sina smeknamn.

Hälsofördelar med moringa som kosttillskott

I tusentals år har moringaträdets egenskaper varit kända. Trädet är mytomspunnet och dess effekter sägs vara många. Forskarvärlden har ännu inte bekräftat precis alla av de påstådda hälsofördelarna som kommer av att konsumera bladen från moringaträdet. Men här är 3 viktiga effekter som modern vetenskap backar upp:

1. Antioxidativa egenskaper

Det råder ingen tvekan om att föda med antioxidativa egenskaper gör oss gott. De kämpar mot de skadliga fria radikalerna i våra kroppar, och kan bidra till att förhindra cancer, hjärtsjukdomar och diabetes.

Moringaträdets blad är mycket rika på växtföreningar som fungerar som antioxidanter [1] [2].  Bland de ämnen som bladen innehåller ingår C-vitamin, betakaroten, quercetin och klorogensyra i stora mängder. Dessa säljs även separat som kosttillskott för sina hälsosamma egenskaper. Moringabladen innehåller alltså samtliga av de här ämnena, så när du tar moringatillskott får du i dig en riktig antioxidantcocktail.

2. Hjälper till att sänka blodsockernivåerna

Förvisso har forskare mest gjort tester på djur när det handlar om moringas effekt på blodsockernivåerna [3]. Resultaten är dock tydliga: det finns ett samband.

Isotiocyanater, den grupp av kemiska föreningar som bland annat tros kunna förhindra tillväxten av cancerceller och skydda mot magsår, tros även spela roll här. Det framkommer i en studie från 2015 [4], som drar slutsatsen att extraktet från moringabladen kan användas i behandling mot diabetes och övervikt.

3. Motverkar inflammation

Antiinflammatoriska egenskaper hittar du i många frukter, örter och grönsaker. Få tester på moringas antiinflammatoriska egenskaper på människor har gjorts. Desto fler har gjorts på djur, in vitro och ex vitro (forskning på levande mikroorganismer) [5] [6]. Resultaten visar att moringa tveklöst har antiinflammatoriska egenskaper. Det är troligt att resultaten även går att överföra på människokroppen, men mer forskning behövs för att bekräfta detta.

 Inom den ayurvediska läkekonsten har moringa många fler användningsområden. Exempelvis används moringa för att:

 • Få mer energi och förbättra allmäntillståndet
 • Sänka blodtrycket
 • Hjälpa till med matsmältningen
 • Behandla magsår

Bladen mest näringsrika

Ungt moringaträd
Bladen från ett ungt moringaträd

Det är inte bara moringaträdets blad som använts för medicinska ändamål. Även fröer, bark, blommor och fröer har traditionellt tagits till vara på. Idag anses dock bladen vara de mest näringsrika, och särskilt om de inte kokas utan torkas och tas i pulver- eller kapselform.

På så sätt säkerställs att moringatillskottet behåller alla viktiga näringsämnen, såsom:

 • Antioxidanter (över 40 olika typer)
 • Kalcium (fyra gånger så stor koncentration som mjölk)
 • C-vitaminer (sju gånger större mängd än apelsiner)
 • A-vitaminer (fyra gånger mer än morötter)
 • Protein (mer än kött)

samt 9 essentiella aminorsyror och 36 antiinflammatoriska komponenter.

Moringaolja med anti-åldrande egenskaper

Det vanligaste är att du hittar moringaträdets blad i hälsokostbutiken, men dess fröer går också att hitta. De används dock i ett annat syfte.  Ur dem pressas den härliga moringaoljan som används inom hudvård.

Det har nämligen visat sig att de antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaperna är mycket näringsrika för huden. Oljan är fuktgivande och bidrar med sina aminosyror och fettsyror till att ge nytt liv åt trött eller torr hud. Du kan blanda ett par droppar i en hudlotion och eller smörja in direkt på huden.

Det går även bra att äta en tesked av oljan eller droppa över en sallad. Den oraffinerade, kallpressade moringaoljan är nämligen helt naturlig och därför lika hälsosam att stryka på huden som att äta.

BildProduktnamnPris
9,2

Rawpowder – MoringapulverVår favorit

 • 250 gram ekologiskt moringapulver
 • Perfekt för smoothies = fint pulver
 • Riktigt bra recensioner
Se pris →
9,0

Superfruit – MoringapulverBudget

 • 100 gram ekologiskt moringapulver
 • För dig som vill testa moringapulver
 • Från Indien
Se pris →
9,3

Fushi – MoringaoljaPulver

 • Vildskördad och kallpressad moringaolja
 • Lindrar torr hud
 • Från Kenya
Se pris →

Pulver är det vanligaste sättet att äta moringa

Som kosttillskott är moringa vanligast i pulverform. Oftast kommer pulvret från Indien och innehåller moringablad som har tvättats och torkats. Sedan har det malts ner till ett pulver. Moringapulvret är således ett helt naturligt pulver – från trädet till kosttillskotthyllan.

En tesked om dagen räcker

Moringapulvret är vackert grönt och påminner om spenat till smaken. Eftersom näringsämnena bevaras bäst om du inte hettar upp pulvret rekommenderas att du tar det tillsammans med något kallt.

Blanda en eller två teskedar i en smoothie, ett glas vatten, en tallrik fil eller liknande.

Inga kända biverkningar

Moringapulvret du köper i hälokostbutiken är naturligt och innehåller bara malda moringablad. Därför passar kosttillskottet bra för dig som undviker gluten och laktos. Då moringa innehåller stora mängder protein passar det dessutom utmärkt för dig som inte äter kött.

Det finns inga kända biverkningar av intag av moringapulver, så det borde vara ofarligt för de allra flesta.

Som med alla kosttillskott bör du dock hålla dig till den rekommenderade dagliga dosen och undvika om du är gravid eller ammar. Äter du mediciner som blodförtunnande medel kan du också rådgöra med din läkare innan du tar moringatillskott.

Sammanfattning

Moringapulver används sedan länge och än idag inom den indiska läkekonsten. Användningsområdena är många, och modern vetenskap bekräftar en del av dem.

 • Moringaträdet är känt för att vara näringsrikt. Bark, fröer, blad och blommor används traditionellt för medicinska ändamål eller bara för att få i sig viktiga födoämnen.
 • Antioxidant, antiinflammatoriskt och blodsockersänkande – det här är några av de egenskaper som modern vetenskap bevisat att moringa bidrar med.
 • Moringapulver består av moringaträdets blad som torkas och mals ner. Genom att bladen inte hettas upp behåller de sina näringsrika egenskaper som ger en riktig boost för din kropp.
 • Ur fröerna utvinns moringaoljan. Den fungerar både som anti-åldrande hudvård eller som föda.
 • Moringapulver är veganskt och glutenfritt. Det finns heller inga kända biverkningar med att ta pulvret dagligen.

Moringa är ett väldigt komplett kosttillskott som är enkelt att ta. Moringaträdets blad anses vara ett av de mest näringsrika bladen som finns. Det är fullproppat med antioxidanter, järn, aminosyror och vitaminer. Om du vill komplettera din näringsrika kost kan moringapulver därför vara en intressant produkt att titta närmare på.

En tesked moringa om dagen gör att du får i dig viktiga aminosyror, protein, vitaminer och andra näringsämnen – redan till frukostyoghurten!


[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18249514/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19904611/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22403543

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25620073/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4071966/

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21675945/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.