Lion's mane bild

Lion’s mane – medicinalsvampen som boostar kognitionen

Lion’s mane, eller igelskottstaggsvamp som den något mindre majestätiskt kallas på svenska, är en svamp. I likhet med chaga och cordyceps växer den vilt och används sedan länge som hälsokur i Asien [1].

Vid sidan om svampen är nyttig kommer den även till användning i de kinesiska, japanska och indiska köken. Både nyttig och god alltså!

Växer på ek och bok

Lion’s mane har ett mycket unikt utseende för en svamp. Den påminner faktiskt om en lejonman, med sina ljusa hängande taggar som kan bli upp till fem centimeter.

Den växer på ek och bok under hösten, dock sällan i Europa. Faktum är att svampen är fridlyst i Sverige och klassas som akut hotad.

I Asien frodas den dock, och säljs både färsk och torkad.

Positiva effekter på hjärnan

I Kina och Japan har Lion’s mane traditionellt vara en källa till visdom och ett långt liv. Och när vi med modern medicinsk forskning undersöker svampens egenskaper förstår vi varför. Lion’s mane har bevisat positiva effekter på hjärnan.

Det är just också på grund av dess kognitiva påverkan som kosttillskottet oftast marknadsförs på våra breddgrader. Lion’s mane bidrar till att öka fokus och koncentration, vilket högst troligen beror på effekterna på hjärnans nervsystem.

2009 släpptes en japansk studie [2] med försökspersoner mellan 50 och 80 år, som hade kognitiva nedsättningar. Studien visade att ett dagligt intag av tabletter med torkad Lion’s mane visade märkbart förbättrade kognitiva funktioner efter några veckor.

Och I en studie från 2018 [3] konstaterades att Lions mane-extrakt kan bidra till att minska ångest och depressivitet. Anledningen till detta ansåg man vara att aktiviteten i hippocampus * ökade, och tillväxten av hjärnceller ökade.

* Hippocampus är en del av hjärnan som spelar stor roll för känslor och minnesfunktioner [4]. Vid stress och depression kan kognitionen försämras och hippocampus krymper.

Lion’s mane har alltså en stark påverkan på våra kognitiva funktioner. Detta har fått forskare att intressera sig för svampen som en möjlig behandling mot sjukdomar som Alzheimers [5]. Forskningsresultaten har också visat att Lion’s mane hjälper till att skydda mot minnesproblem som orsakas av beta-amyloid. Och det är just denna amyloid som förknippas med neurologiska sjukdomar som Alzheimers.

Favoritprodukter med Lion’s mane

lions mane healthwell

Healthwell – Lions Mane

 • 60-180 kapslar per burk
 • Högkvalitativt extrakt
 • Perfekt balans mellan 40 % polysackarider och 25 % betaglukaner

four sigmatic lions mane

Four sigmatic – Lions mane elexir

 • 20 påsar med elixir
 • Från den troligtvis mest kända leverantören inom medicinsk svamp
 • Lätt att bland i juice/smoothies60-180 kapslar per burk
Närbild på Lion’s mane svampen

Stärker immunförsvaret och reglerar blodsocker

Människor världen över tar idag Lion’s mane som kosttillskott, och inte bara för dess positiva inverkan på hjärnhälsan.

Medicinalsvampen har faktiskt en rad andra hälsofördelar också. Till exempel tros den kunna bidra till att:

 • Stärka immunförsvaret
 • Reglera blodsocker
 • Verka antiinflammatoriskt
 • Balansera kolesterolnivåer

Dessutom är Lion’s mane en antioxidant.

Forskning på Lion’s Mane har inte alltid utförts på människor, utan på möss. I många fall kan man därför inte helt säkerställa att effekterna ser likadana ut för oss människor. Vad som dock står klart är att forskningsresultaten pekar på att svampen potentiellt kan användas i behandling av:

 • Diabetes
 • Dålig matsmältning
 • Hjärtproblem

samt ha positiv inverkan på nervsystemet och snabba på sårläkning.

Tecken på skydd mot cancer

Det finns även forskning där Lion’s mane visar sig vara en potentiell del av förebyggande eller behandling av cancer. Det som fick forskare att höja på ögonbrynen var upptäckten att Lion’s mane kunde hjälpa till att slå ut leukemiceller [6].

Dessutom visade en annan studie, från 2011, hur Lion’s mane bidrog till att minska tillväxten av cancertumörer hos möss [7]. Enligt forskarna kan orsaken till detta härledas till svampens påverkan på immunförsvaret.

Inga kända biverkningar – men ta med försiktighet

Även om höga doser av Lion’s mane bara testats i laboratorium på djur, så har inga allvarliga bieffekter registrerats [8].

Svampen har också använts i matlagning och som hälsokur under många år i Asien. Summa summarum bör det vara riskfritt för de allra flesta människor att ta kosttillskott med Lion’s mane. Givetvis bör du dock sluta att ta kosttillskottet om du skulle uppleva några obehagliga biverkningar, såsom allergiska besvär eller astma.

Typer av kosttillskott och användning

Som kosttillskott kommer Lion’s mane i flera olika former:

 • Flytande
 • Kapsel
 • Pulver
 • Tablett

Oavsett vilken form du väljer, finns rekommenderad dos alltid tryckt på förpackningen.

Som vi nämnde tidigare är svampen inte vanlig i Sverige. Men om du ändå skulle råka på en så kan du äta den.

Smaken sägs påminna om skaldjur, och Lion’s mane kan avnjutas rå, tillagad, torkad eller som extrakt, exempelvis i te.

Sammanfattningsvis

 • Lion’s mane är en medicinalsvamp och har brukats både i kulinariska och medicinska syften i bland annat Asien sedan länge.
 • Det återstår fortfarande mycket forskning för att kunna klargöra exakt hur svampen kan bidra till hälsa. Många av de studier som gjorts pekar dock på att Lion’s mane kan göra verklig skillnad för vår hälsa.
 • Främst inom områdena hjärna, mage och tarmar har ett dagligt bruk av kosttillskott med Lion’s mane har visat sig ha effekt.
 • Lion’s mane verkar kunna främja tillväxten av hjärnceller, vilket visat sig bidra till positiva effekter på personer med kognitiva nedsättningar. Det är även för påverkan på kognition som kosttillskottet blivit populärt. I vår del av världen tas Lion’s mane ofta för att öka fokus och koncentrationsförmågan.
 • Svampen kan även ätas rå eller tillagad. Den är full av antioxidanter och verkar antiinflammatoriskt. Som kosttillskott finns det flera olika sätt att ta Lion’s mane.
 • Potentiellt kan Lion’s mane även användas för behandling av hjärtbesvär, högt blodtryck och diabetes. Det finns även studier som visar på en viss hämmande effekt av cancercelltillväxt.
 • Det finns inga kända biverkningar av kosttillskott med Lion’s mane. Du bör dock alltid följa rekommenderade doser som står på förpackningen.

Medicinalsvampar har använts i tusentals år, för att bota sjukdomar eller främja hälsa. Idag är det allt mer populärt att ta kosttillskott eller hälsokost som baseras på svamp. Det är ett välbeprövat sätt att få i sig viktiga antioxidanter, bota diverse åkommor eller bara må bättre.

Lion’s mane tas framförallt för sin positiva inverkan på den kognitiva förmågan. Ett kosttillskott med Lion’s mane passar därför dig som pluggar eller har andra uppgifter som kräver mycket av dig mentalt.

Det är enkelt att ge hjärnan en boost, på ett helt naturligt sätt.


[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26244378/

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18844328/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29091526/

[4] https://www.verywellmind.com/what-is-the-hippocampus-2795231

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21383512/

[6] https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2011/FO/c1fo10030k#!divAbstract

[7] https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf201944n

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27816657/

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.