korngräs

Korngräs – en grön detoxkur

Nu ska vi berätta om ett spannmål som knappast är något nytt för våra mänskliga kroppar. Korngräset har nämligen odlats i tusentals och åter tusentals år. Men vad många inte vet är att det här gröna gräset egentligen är en superföda som kan mäta sig med alger och allehanda exotiska kosttillskott på marknaden.

För många människor korngräset en självklar del av en framgångsrik detoxkur. Spannmålet mals ner till pulver, och är så naturligt ett kosttillskott bara kan bli. Och så näringsrikt att det är löjligt.

Så låt oss ta en närmare titt på korngräset och de egenskaper som ger både kraft och energi under din detox.

Detox – återhämtning och rensning för kroppen

Vi börjar i rätt ände, med att förklara vad en detoxkur är och varför det är bra att göra med jämna mellanrum.

Alla människor mår bra av att ge sina kroppar lite avlastning någon gång då och då. Stress och dåliga matvanor sliter på kroppen i längden, så efter såväl intensiva jobbperioder, som efter sommarsemestern eller julledigheten med all festlig dryck och god mat, är det en bra idé att ta hand lite extra om din kropp. Den är trots allt ditt tempel, inte sant?

Idén bakom detox är hur som helst att allting som är påfrestande för vår kropp, som just stress och onyttig mat, lagras som gifter, som du förstås vill göra dig av med. Själva ordet detox betyder avgiftning, vilket alltså är poängen med det hela.

Ett sätt att driva gifter ur kroppen är att under en period tillföra ämnen som är skonsamma, antioxidativa och näringsrika, så att kroppen får tillfälle att återhämta sig, rensa ut slaggprodukter och stressa ned.

En vanlig tidsperiod för en detox är en månad, under vilken du undviker alla dåliga vanor som är svåra för kroppen att smälta och ta till vara på, såsom kaffe, tobak, socker, rött kött och så vidare. Istället dricker du vatten i mängder, örtte och äter vitt kött, nötter, avokado samt naturliga och näringsrika pulver, som korngräs!

Det ska sägas att det inte råder konsensus i forskarvärlden för att det faktiskt samlas slaggprodukter i kroppen, som drivs ut genom en detoxkur. Men att det är en god idé att då och då välja hälsosammare födoämnen, finns det nog ingen forskare i världen som inte skulle hålla med om.

Odlat korngärs

Naturligt och komplett spannmål

Av alla de spannmål som Moder Jord skänkts oss, så är korngräset ett av de allra mest kompletta, vad beträffar näringsämnen.

Förutom vitaminerna A, C, B12 och B1 är det rikt på kalium, järn och zink.  Flera av de här komponenterna är livsnödvändiga, men återfinns i stor mängd i kött och mejeriprodukter.

Detta betyder att korngräset fungerar som en utmärkt, och helt naturlig, källa till de här ämnena för veganer eller dig som av andra skäl har brist på järn, zink eller kalium i din kost.

Under en längre detoxperiod där smoothies eller helt växtbaserad föda är den huvudsakliga dieten, är det förstås också viktigt att se till att få i sig rätt näringsämnen, som annars skulle tillförts genom att äta kött, fisk och mejeriprodukter några gånger i veckan.

Klorofyllet ger antioxidativa egenskaper

I likhet med alger får det gröna korngräset får sin färg på grund av att det är så rikt på klorofyll. Detta är bra för oss människor rent hälsomässigt, då detta tillsammans med A- och C-vitaminerna gör korngräset till en kraftfull antioxidant, som hjälper till att skydda våra celler mot oxidation.

Fullt med fiber

En annan poäng med en detoxkur är att få magen att fungera optimalt igen. Efter en period av stress och mat som inte är lätt för kroppen att smälta och tillgodogöra sig kan alla möjliga typer av magbesvär uppstå.

Då korngräs innehåller en stor mängd kostfiber, hjälper det till att sätta tarmarna i arbete igen, vilket i förlängningen också kan bidra till viktminskning [1].

Allt som allt medför korngräset med sin rika sammansättning av vitaminer och näringsämnen mängder med hälsofördelar.

En forskningsrapport från 2018 konstaterade till exempel att korngräset bland annat bidrar till bättre sömn, hjälper mot diabetes, ser till att blodsockret hålls på en jämn nivå, stärker immunförsvaret och verkar antiinflammatoriskt [2].

Det finns även forskning som pekar på att korngräs kan hjälpa mot förhöjda kolesterolvärden [3].

Kosttillskott vanligen i pulverform

Det allra vanligaste är att korngräs säljs i pulverform. Det bästa kosttillskottet innehåller inte vara något annat än 100 procent korngräs, utan tillsatser, vilket betyder att du får i dig en helt naturlig produkt.

Spannmålet är naturligt glutenfritt, så även om du är glutenintolerant bör det fungera bra att använda korngräs, som ingrediens i din detoxsmoothie.

Då smaken inte är något vidare det en bra idé att använda någon tesked korngräspulver tillsammans med andra ingredienser.

BildProduktnamnPris
9,8

Plog – Skånskt KorngräsVår favorit

 • Svenskt ekologiskt korngräs från Hagaviks gård
 • KRAV-ekologiskt
 • Helt enkelt bäst
Se pris →
9,1

Better you – Grön BoostBlandning

 • Kapslar som innehåller flera gröna favoriter så som korngräs
 • Innehåller Spirulina, Vetegräs, Spenat och Korngräs
Se pris →
9,0

Go go life – KorngräsBudget

 • Prisvärt ekologiskt korngräs pulver
 • 250 gram per påse
Se pris →

Här är ett recept på en enkel och nyttig frukostsmoothie med korngräspulver:

1 tsk korngräspulver

1 tsk chlorella

1/2 banan

1 dl frusna blåbär

1,5 dl mandeldryck

Det är inte nödvändigt att ta större mängder av korngräspulvret, men skulle du trots allt vilja öka dosen under en period så kan du prova dig fram.

Sammanfattningsvis

 • Korngräspulver innehåller många olika vitaminer och näringsämnen
 • Eftersom pulvret är en källa till kostfiber fungerar är det hälsosamt för magen och kan även bidra till viktnedgång
 • Korngräs är antioxidant och bidrar till en hel rad med olika hälsofördelar, vilket slagits fast i forskningsrapporter
 • Då det korngräspulver du köper i regel är glutenfritt passar det även allergiker eller dig som vill ha en glutenfri diet

För dig som vill påbörja en längre detox- eller viktminskningskur är det viktigt att säkerställa att du får i dig alla de rätta vitaminerna och mineralerna.

Korngränspulver är rikt på flera näringsämnen som bidrar till hjärthälsa, normala blodsockernivåer, samt verkar antioxdativt och ger din kropp de näringsämnen som annars återfinns i mejeriprodukter och kött. För att inte tala om det stora fiberinnehållet. Det här är alltså ett mycket komplett tillskott.

Många människor äter för lite kostfiber och lider också besvär på grund av det. Att tillsätta korngräspulver i dieten är ett enkelt sätt att öka fiberintaget.


[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5904770/

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12120756/

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.