cordyceps i naturen

Cordyceps – svampen med fantastiska egenskaper

Vi har tidigare berättat om chaga – svampen som parasiterar på björkar och är en riktigt superföda för oss människor.

Men chaga är inte den enda parasitsvampen som kan använda för att stärka kroppen och förebygga sjukdomar.

Möt cordyceps, den legendariska supersvampen från bergstrakterna i Kina och Nepal. Denna svamp som är släkt med tryffelsvampen, parasiterar på larver och puppor och har använts i flera tusen år för att stärka immunförsvaret, bekämpa tumörer och reglera blodsockernivåerna, med mera.

Används för att förebygga allvarliga hälsoproblem

Cordyceps har haft flera användningsområden inom traditionell kinesisk medicin. Och även modern vetenskap har ofta kunnat bekräfta de positiva effekterna.

Här är några anledningar till att använda cordyceps:

Anti-åldrande

Traditionellt har cordyceps använts av äldre för att mildra effekterna av åldersrelaterade hälsoproblem, såsom minskad sexlust, trötthet och tappat styrka.

Det tros vara de antioxiderande egenskaperna som bidrar till att cordyceps bidrar till de anti-åldrande egenskaperna.

Även om modern vetenskap mest testat effekterna på möss [1] och bananflugor [2], där man sett ökad förekomst av antioxidanter och förlängd livslängd, så finns det anledning att tro att även vi människor kan dra nytta av effekterna.

Anti-tumör

Forskare får hela tiden mer kunskap om de potentiellt tumörhämmande egenskaper som cordyceps har.

En studie på möss [3] visade att förekomsten av vita blodkroppar kunde minska genom användning av cordyceps. Detta betyder att parasitsvampen potentiellt skulle kunna fungera för att minska komplikationer av vissa cancerbehandlingar, även om mer forskning är nödvändig för att kunna säkerställa en faktisk medicinsk effekt.

Ökar prestationsförmågan

Energiomsättningen i kroppens celler är avgörande för hur mycket vi orkar. Den molekylära byggstenen med det inte helt lättuttalade namnet adenosintrifosfat (ATP) hjälper kroppen att driva energi till våra muskler.

Och varför nämner vi då detta?

Jo, för att cordyceps ökar kroppen förmåga att producera ATP!

Flera studier har visat att försökspersoner som tagit cordyceps fick förbättrad prestationsförmåga under träning [4]

Hjärthälsa

Cordyceps tros kunna bidra till att såväl sänka kolesterolvärden [5] som att behandla arytmi (hjärtrytmrubbningar). Forskare tror att det är molekylen adenosin som ligger bakom effekterna, då den har hjärtskyddande funktioner.

Diabetes

Det låter som science fiction, men faktum är att cordyceps innehåller en typ av sockerart som kan härma effekten av insulin, alltså det hormon som kroppen inte producerar och skickar ut i cellerna på ett normalt sätt, hos en person som har diabetes.

Forskning visar att cordyceps hjälper till att hålla blodsockernivåerna på en normal nivå, genom att göra jobbet som insulinet annars gör.

Fler studier behövs på människor för att kunna avgöra effekten, men på möss har det forskats ganska flitigt, och man har kunnat konstatera att ett intag av cordyceps hjälper till att hålla nere blodsockernivåerna hos gnagarna [6].

Andra områden där cordyceps tros kunna bidra positivt är på lever- och njurfunktioner, testosteronnivån och för att minska inflammationer.

Tas i kapsel- eller pulverform

Även om cordyceps förr användes i matlagning, med omsorgsfull tillberedning för att bevara de mest kraftfulla egenskaperna, så är det i form av kapsel eller pulver som de allra flesta konsumerar den idag.

Köper du pulver är det är inte krångligare än att blanda ner lite pulver i en kopp hett vatten, en smoothie, juice eller liknande.

Kapslarna tas normalt 1–2 gånger per dag med ett glas vatten.

BildProduktnamnPris
Goforlife <strong>Cordycepspulver</strong> 8,9

Goforlife Cordycepspulver Vår favorit

 • Från ekologiskt odlad cordycep
 • 2 st 5-stjärninga betyg på Svensk hälsokost
Se pris →
<strong>Dr Mercola Mushroom Complex</strong>9,5

Dr Mercola Mushroom ComplexPremium

 • En kapsel med komplett svampkomplex
 • Innehåller Cordyceps, Reishi, Shiitake m.fl.
 • Premiumprodukt från Dr Mercola
Se pris →

Används ofta för att öka energinivåerna vid träning

De många medicinska och hälsoboostande egenskaperna gör cordyceps till ett verkligt mångfacetterat kosttillskott, så det är förståeligt att svampen använts flitigt genom årtusenden för att rå på alla olika möjliga typer av krämpor som vi människor kan råka ut för.

Nu för tiden är det allra vanligaste att cordycepstillskott tas för att öka prestationsförmågan under träning.

Som vi nämnde tidigare finns det prestationshöjande egenskaper i cordyceps, som hjälper dig att springa längre, lyfta mer och prestera på din absolut högsta nivå.

 Var uppmärksam på överkänslighet

Att ta cordyceps är för de allra flesta helt ofarligt, även om biverkningar har registrerats. Dessa är oftast av typen illamående, muntorrhet och dåliga mage.

Vissa människor är också överkänsliga mot svampen, så det är bäst att vara försiktig och sluta äta kosttillskott med cordyceps om du skulle få allergibesvär.

Du som allergisk mot jäst och mögel kan också uppvisa allergisymtom mot cordyceps.

Enligt sedvanlig försiktighetsprincip när det gäller hälsokost och naturmediciner bör också du som är gravid eller ammar avstå från att ta cordyceps.

Sammanfattningsvis

Nu när vi lärt känna parasiten cordyceps lite närmare är det dags för en sammanfattning:

 • Cordyceps har använts inom kinesisk folkmedicin i tusentals år för att behandla sjukdomar och öka energinivåerna
 • Den växer bland annat i de kinesiska snötäckta bergstrakterna
 • Svampen är en parasit som parasiterar på döda larver
 • Har traditionellt använts i matlagning men är idag mest använt som prestationshöjande kosttillskott
 • Det finns en hel del modern forskning som visar på potentiell effekt mot allvarliga hälsoproblem, såsom cancer/tumörtillväxt, hjärtproblem, diabetes samt lever- och njurproblem
 • På grund av de molekyler cordyceps innehåller och dess anitoxidativa egenskaper antas den ha anti-åldrande funktioner, och kunna hjälpa till med att återfå energi och sexlust
 • På gymmet och andra idrottssammanhang används cordyceps flitigt för att öka prestationsförmågan. Det är på grund av att cordyceps hjälper till att producera mer ATP som driver energi till våra muskler, som den fungerar prestationshöjande
 • Säljs i kapsel- och pulverform

En parasit till svamp från Kina som har så kraftfulla egenskaper att den både kan motverka svåra sjukdomar, som att ge äldre tillbaka forna dagars energi och göra så att atleter presterar bättre, låter verkligen som något från en saga.

Men precis så kraftfull är faktiskt cordyceps.

Det här kosttillskottet finns till för dig som är ute efter att öka din förmåga att prestera när du tränar eller utövar idrott. Det fungerar också för dig som känner dig allmänt hängig och trött, eller som letar efter ett naturligt sätt att komma till bukt med för höga blodsockernivåer eller andra hälsoproblem.

Så vill du öka dina energinivåer, samtidigt som du får i din en kraftfull antioxidant med antiinflammatoriska egenskaper, så är lite cordyceps i ditt morgonte eller vid sidan om frukosten ett perfekt sätt att kicka igång dagen!


[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18803231/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4564082/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2775070/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3110835/

[5] https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-that-lower-cholesterol-levels

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15050427/

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.