Chaga

Chaga – antihjälten

I svampskogen hittar vi allehanda delikatesser, och en och annan superföda också, visar det sig!

Chaga växer på björkar och är lika hälsosam som den är ful. Den bruna, skrovliga ytan lyser knappast upp skogen som kantareller, men de senare används inte heller för sina helande och hälsosamma egenskaper.

Men det gör chaga, som även går under namnet odödlighetens svamp, gåvan från gudarna, eller sprängsticka på svenska.

Unik svamp som växer på 1 av 5000 björkar

Det är kanske inte så konstigt att chaga kallas för gudagåva, med tanke på hur få björkar som faktiskt föräras att bära svampen. Björkarna som slipper är nog glada för det förresten, då chaga egentligen är en parasit som sätter sig på deras stammar.

Frågan är om det inte också är den dyrbaraste parasiten i världen. Chaga omfattas inte av allemansrätten, så du som om privatperson har inte rätt att plocka den som du önskar, utan markägarens tillstånd.

Och det ligger förstås i markägarens intresse att behålla sina tickor, då kilopriset på chaga kan vara tusentals kronor.

Växer vilt och odlas i Norden och andra kalla klimat

Chaga växer vilt på björkar i Norden, Baltikum, Sibirien, de norra delarna i av Japan och USA samt Kanada och Ryssland.

Det förekommer också kommersiell odling av chaga, med syfte att användas i hälsoprodukter.

När du köper chaga som hälsokost är det i många fall helt vildskördad chaga som du köper. Svampen har alltså växt till sig på en björk i naturen och sedan skördats, vilket ger dig ett så naturligt kosttillskott som det bara är möjligt.

Vissa studier tyder på att ju kallare klimat, desto kraftfullare egenskaper utvecklas i svampen. Vill du ha chaga som växt under tuffa vinterförhållanden, bör du således leta efter chaga som kommer från norra Finland, Sibirien eller Alaska

Positiva hälsofördelar av chaga

Chaga har blivit populärt som kosttillskott och hälsokur på grund av såväl historiskt anekdotiska och moderna vetenskapliga bevis.

I Ryssland och Asien användes svampen inom medicin redan på medeltiden, såväl för att stärka immunförsvaret och därmed allmänhälsan, som för att linda eller bota svåra sjukdomar.

Förr i tiden användes chaga för att behandla tumörer. Detta baserades inte på någon typ av vetenskaplig evidens av den sort vi är vana vid i vår tid. Men man ansåg att då chaga i princip är en tumör på björkens stam, så skulle den kunna ha omvänd effekt på just tumörer i människokroppen, om den användes medicinskt.

Nutida japanska [1] och koreanska [2] vetenskapliga studier har faktiskt också gett våra förfäder rätt, kanske inte i deras teorier om vad det är som gör att chaga fungerar för att hämma hindra cancerspridning, men att den kan fungera har hur som helst visat sig stämma.

Det är dock som en vardaglig hälsokur som chaga används av de flesta idag, för att hålla kroppen frisk och fri från sjukdomar. Biverkningar finns det inga kända, men desto fler komponenter som gör chaga hälsosam.

Anti-egenskaperna påverkar postivt

Chaga är en motsträvig parasit. Den motverkar en rad olika saker som har negativa effekter på vår hälsa, snarare att den är rik på vitaminer eller andra näringsämnen. Bland annat är den antibakteriell, antifungal, antihyperglemisk, antiinflammatorisk och antioxidant [3].

Därför kan chaga bidra till positiv påverkan på en rad olika områden som vi förknippar med dessa anti-egenskaper, såsom:

 • Blodfetter
 • Immunförsvar
 • Inflammation
 • Blodtryck
 • Kolesterol
 • Blodsocker

Traditionellt har chaga även använts för att bidra till att förbättra matsmältning, hudbesvär, sänka stressnivåer och öka energin.

Torka din egen chaga eller köp kosttillskott

Om du har tillåtelse att plocka chaga från en markägare, eller kanske själv äger björkarna där chaga växer, så kan du själv skörda och torka chaga, för att använda som kosttillskott.

Svampen är mycket fuktig och möglar lätt, så det gäller att du jobbar snabbt. Antingen kan du torka svampen i torkskåp eller ugn, eller så kan du göra en dekokt genom att koka färsk eller torkad svamp och dricka som te. Det går också att göra en tinktur, där du låter svampen dra i alkohol.

Skulle du inte vara den pyssliga typen, eller helt enkelt inte har tillgång till färsk chaga, så är det enkelt att köpa chaga som kosttillskott.

Chaga finns tillgänglig som:

 • Pulver: blandas med te, kaffe eller varmt vatten och dricks
 • Kapslar: frystorkad och helt utan tillsatser, som tas med ett glas vatten
 • Te: färdigblandat gott te med chaga som bryggs i en vanlig tesil
BildProduktnamnPris
9,4

Terranova ChagaVår favorit

 • Frystorkad chaga helt utan tillsatsar
 • 500 mg per kapsel (veganska)
 • Från Stephen Terrass kvalitativa Terranova
Se pris →
9,3

Holistic Chaga EkologiskKvalitet

 • Ekologisk chaga från vårt grannland Finland
 • Blandas med hett vatten och dricks som te
 • Från vår favorit Holistic
Se pris →
7,9

Vitaprana Organic Chaga Budget

 • Ekologiskt chaga till ett bra pris
 • Odlat utanför Europa
Se pris →

Inga kända biverkningar men viktigt att vara försiktig i vissa fall

Chaga säljs helt fritt på hälsokostmarknaden, och det finns inga dokumenterade risker med överdosering eller andra kända biverkningar.

Men då chaga påverkar din kropp på flera olika vis är det viktigt att du rådgör med läkare och vidtar försiktighetsåtgärder om du exempelvis har en autoimmun sjukdom (då chaga aktiverar immunförsvaret) eller diabetes (chaga kan sänka blodsockret, så din medicinering kan behöva justeras).

Chaga kan även ha en blodförtunnande effekt, och därför bör du som ska genomgå en operation, eller har blödarsjuka, vara försiktig med att ta kosttillskottet.

Sammanfattningsvis

 • Chaga är en parasit, som dyker upp på ungefär 1 av 5000 björkar
 • Den odlas också med syfte att användas som kosttillskott
 • Det sägs att ju kallare vinterklimat svampen växer i desto kraftfullare hälsoegenskaper utvecklar den
 • Användes redan på medeltiden för att bota sjukdomar
 • Det finns modern vetenskaplig evidens för att chaga kan motverka spridning av cancer
 • Chaga innehåller antioxidanter och kan även sänka blodtryck, förbättra motverka höga blodfetter, sänka kolesterol, samt verkar antiinflammatoriskt och stärker immunförsvaret

Precis som många av de naturliga kosttillskott, eller alternativmediciner som är populära idag, så har även chaga en anrik historia inom folkmedicin. Svampen har använts sedan medeltiden för att lindra och bota sjukdomar.

Idag har vi kunskaperna och möjligheterna att förstå vad det är som gör olika naturprodukter hälsosamma, och flera moderna studier har visat att chaga har egenskaper som påverkar vår hälsa i positiv riktning.

Sprängstickan är en mycket negativ typ, som motverkar inflammationer, oxidering, bakterier och fungal tillväxt.

Så värm dig själv med en kopp chaga-te, och låt allas vår antihjälte hålla dig frisk under vintermånaderna!


[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4946216/

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874115300477?via%3Dihub

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15588653/

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.