Camu camu

Camu camu – vitaminbomben från Amazonas

Nu ska vi bege oss till Amazonas tropiska regnskogar. Där hittar vi nämligen den trädlika busken Camu camu, vars syrliga små superfrukter har blivit populära världen över.

Det beror bland annat på den höga koncentration C-vitamin som de innehåller – en tesked Camu camu-pulver innehåller flera hundra procent mer C-vitamin än en apelsin!

Ett enkelt, och helt naturligt, sätt att stärka ditt immunförsvar alltså.

Har använts som hälsokur i århundranden

I vår del av världen var det först på 1990-talet som Camu camu uppmärksammades och började användas, men för urinvånare i Amazonas är de vitaminrika bären en välkänd och brett använd hälsokur, sedan hundratals år tillbaka [1].

Traditionellt har man plockat bären som sedan torkats och använts mot infektioner, smärtlindring och för att främja en god allmänhälsa. Camu camu-bark har också använts av urinvånare för att göra ett avkok i syfte att lindra reumatism.

Vad gör Camu camu så kraftfull?

Det som gör att moderna forskare och Amazonas urinvånare kan vara rörande överens om Camu camus förträfflighet beror på den höga koncentrationen av fytokemikalier, mineraler, aminosyror och karetenoider [2]. Ämnen som vi vet har positiv inverkan på vår hälsa.

Den moderna västerländska forskningen kanske inte skulle bekräfta att alla av de traditionella användningsområdena av Camu camu har effekt, men det råder ingen tvekan om att de torkade bären ger en rejäl vitaminskjuts, och det är också av de anledningen som kosttillskottet främst används idag.

Camu camu är en källa till:

C-vitamin

Det är svårt att klå Camu camu när det kommer till naturliga C-vitamin-källor. Vitaminet finns högkoncentrerat i kosttillskottet, och varken nypon, guavafrukt, blåbär, acaibär eller hjortron rår på Camu camu.

Hur hög är då koncentrationen av C-vitamin i Camu camu-bär?

Studier har visat att färska bär innehåller från 1882 till 2280 milligram per 100 gram! Sätt det i relation till 100 gram apelsinjuice, som innehåller 50 milligram, så förstår du vilken C-vitaminbomb Camu camu verkligen är [3].

Mangan

Camu camu är även rikt på mangan, med 2,1 milligram per 100 gram (detta är strax över dagsbehovet för en människa) [4]

Mangan får vi för det mesta i oss genom ris, bladgrönsaker, havregryn samt vårt dricksvatten. Manganbrist är knappast ett vanligt förekommande problem, så länge du äter en vanlig kost  [5]. Därför kanske det inte är någon större vits med att ta Camu camu av just den här anledningen. Men rik på mangan är den hur som helst!

Antioxidanter

Det höga C-vitamininnehållet tillsammans med ämnen som flavonoider, elagiska syror och klorogensyra fungerar antioxidativt. Därför är Camu camu utmärkt för dig som vill få i dig mer antioxidanter.

En vetenskaplig studie som jämförde olika naturliga källor till antioxidanter kom fram till att Camu camu hade det högsta innehållet av C-vitamin och fenoler [6], som är viktiga antioxidativa komponenter.

Övriga komponenter som Camu camu innehåller mindre, men ändå väsentliga mängder av, inkluderar kalcium, koppar, järn, magnesium och zink.

Sammantaget bidrar Camu camus viktiga komponenter att kosttillskottet kan bidra till positva effekter på:

 • Immunsystemet: genom den höga koncentrationen C-vitamin, polyfenoler, elagsiska syror och antioxidanter
 • Leverfunktioner: genom antioxidanter och fytokemikalier
 • Allmänhälsa och psykiskt mående: våra kroppar kan inte på egen hand tillverka C-vitamin, samtidigt är vitaminet viktig för såväl immunförsvar som vår psykiska hälsa, då C-vitamin hjälper till med serotoninproduktionen
 • Munhälsa: återigen heter hjältarna antioxidanter, som tillsammans med antivirala ämnen som Camu camu innehåller har bevisat effekt för att bekämpa problem med munhälsa [7]

Vår favoritprodukter med Camu Camu:

BildProduktnamnPris
<strong>Camu Camu - Superfruit</strong>9,2

Camu Camu – SuperfruitVår favorit

 • Pulver från ekologiskt odlad camu camu
 • 6 000 mg C-vitamin per 100 g pulver
 • Från kvalitativa Superfruit
 • 100 gram per påse
Se pris →
Camu Camu - Go for life8,5

Camu Camu – Go for lifeBilligare

 • Ekologiskt odlad camu camu
 • 3 500 mg C-vitamin per 100 g
 • 125 gram per påse
Se pris →

I vilken form tas Camu camu som kosttillskott?

Pulverform är det allra vanligaste sättet att ta Camu camu som kosttillskott. Detta framställs genom råtorkad Camu camu-frukt som mals till ett fint pulver. Eftersom Camu camu-pulver är så högkoncentrerat behöver du bara ta något gram av pulvret och ändå få i dig ditt dagsbehov av C-vitamin.

Pulvret har en syrlig smak och kan därför, förutom sina hälsosamma egenskaper, även bidra till en trevlig extra ingrediens i en drink, smoothie, dessert, eller vad du än tycker passar. Låt fantasin flöda och skapa dina egna recept med Camu camu-pulver!

Tips! För att vara säker på att alla näringsämnen från Camu camu bevaras bör du tillsätta pulvret i efterhand om du vill använda det i varm mat.

Ovanligt med biverkningar

Det finns inga större risker med att ta Camu camu som kosttillskott, då det är helt naturligt och till största delen innehåller C-vitamin.

C-vitamin är ett vattenlösligt ämne som inte lagras i kroppen. Överdosering av C-vitamin medför därför inte några större hälsorisker, förutom eventuella otrevligheter som magproblem eller illamående. Eftersom Camu camu-tillskott innehåller så stora mängder C-vitamin bör du alltså hålla dig inom rimliga ramar.

Som vanligt med kosttillskott bör du dock alltid rådgöra med din läkare innan du börjar ta det, om du har andra hälsoproblem.

Sammanfattningsvis

Nu när vi har bekantat oss lite närmare med Camu camu är det dags för en summering.

 • Camu camu är en trädliknande buske som växer i Amazonas
 • Det är frukterna som tas till vara på genom torkning och sedan används för sina hälsosamma egenskaper
 • Ursprungsbefolkningen i Amazonas har använt Camu camu i hundratals år för att lindra och bota sjukdomar
 • Främst är det den extremt höga koncentrationen av C-vitamin som gör Camu camu till ett populärt kosttillskott
 • Kosttillskottet hjälper till att stärka ditt immunförsvar, bidrar med antioxidanter, förbättra din munhälsa och mående
 • Det räcker med att ta en liten mängd Camu camu-pulver varje dag för att du ska få din dagliga dos a C-vitamin samt mindre mängder av viktiga ämnen som järn, magnesium och zink

Camu camu-pulver är mycket rikt på C-vitaminer, som har bevisade hälsoeffekter. Dessutom innehåller det även rad andra näringsämnen i relevanta mängder.

Till skillnad mot att ta en syntetiskt framställt C-vitamintillskott varje dag är alltså Camu camu så naturligt det kan bli och har en mer komplett sammansättning av ämnen som bidrar till att du håller din kropp frisk.

Med tanke på hur mycket mer C-vitamin, antioxidanter, järn och andra ämnen som Camu camu innehåller än en apelsin, eller ett äpple för den delen, så kanske det är dags att vi uppdaterar det gamla ordspråket:

En sked Camu camu om dagen håller doktorn borta!


[1] https://knoji.com/article/camucamu-berries-history-gastronomical-uses-and-nutrition/

[2] https://draxe.com/nutrition/camu-camu/

[3] https://www.healwithfood.org/nutrition-facts/camu-camu-vitamin-c.php#ixzz46ludwQMl

[4] https://www.healwithfood.org/nutrition-facts/camu-camu-vitamin-c.php#ixzz46ludwQMl

[5] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/mangan?AspxAutoDetectCookieSupport=1

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296744/

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23627309/

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.