bipollen

Bipollen – superföda för nykläckta bin och vuxna människor

Bipollen har använts som medicin sedan urminnes tider i Egypten, Kina och Grekland – faktum är att det nämns såväl i bibeln som antika skrifter från romarriket. Men det var först efter andra världskriget som det började surras allt mer om det naturliga kosttillskottet även i vår del av världen [1].

Bipollen kommer från flitiga arbetsbin, som samlar föda till larverna. När arbetsbina suger i sig nektar från blommor fastnar bipollen på deras ben som de tar med sig till de nykläckta familjemedlemmarna. Det bipollen som faller av när de tar sig in i bikupan samlas upp av människan och används sedan för att stärka immunförsvar, öka energinivåerna, med mera. Dessutom smakar det riktigt gott!

Nu ska vi titta närmare på vad det är som gör att bipollen är så nyttigt och vad det finns för vetenskapliga underlag för de faktiska hälsofördelarna.

Vad är bipollen egentligen och hur kan det vara så nyttigt?

Nektar och frön som arbetsbina samlar in utgör grunden till det som blir bipollen, och det är rena bomben av näringsämnen! De kemiska sammansättningarna av olika ämnen uppgår till omkring 200 stycken, med proteiner och essentiella aminosyror som de mest förekommande komponenterna [2].

Beroende på vilka blommor arbetsbina har besökt varierar också hur stor koncentrationen av de olika näringsämnena är, men en tesked bipollentillskott tillför alltid:

Kolhydrater och proteiner

Fruktos, glukos och proteiner finns det rikligt av i varje portion bipollen. Du får även i dig mindre mängder fett och råfiber.

Vitaminer

Bipollen innehåller såväl askorbinsyra (C-vitamin), som karoten (A-vitamin) och tokoferol (E-vitamin). Du hittar även mindre mängder av andra vitaminer, såsom biotin (vitamin H).

Mineraler

I bipollen är finns även stora mängder av flera livsnödvändiga grundämnen:

 • Kalium (behövs bland annat för nerv- och muskelfunktioner)
 • Fosfor (stärker ben och bidrar med energi till kroppen)
 • Kalcium (behövs för bildning av ben, tänder, nervfunktioner och blodkoagulering)
 • Magnesium (hjälper till med produktion av protein, ämnesomsättning och nerv- och muskelfunktioner [3]

Sammantaget bidrar alla de ämnen som bipollen innehåller till en mängd värdefulla hälsoeffekter.

Hälsoeffekter av bipollen

Den vanligaste anledningen till att äta bipollen för att boosta kroppen med ett helt naturligt kosttillskott som innehåller en nästintill fullständig palett av alla nödvändiga näringsämnen vi människor behöver.

Det har även forskats en hel del på bipollens hälsoeffekter, och vetenskapliga bevis har kunnat beläggas för en hel rad med hälsofördelar.

BildProduktnamnPris
9,1

Rawpowder bipollenVår favorit

 • Ekologiskt bipollen från Spanien
 • Söt och fyllig smak och gyllene färg
 • Väldigt bra recensioner
Se pris →
9,8

Ballot-Flurin BipollenLyx

 • Den finaste bipollen vi känner till
 • Ekologiskt odlat i Frankrike
 • Torkas direkt efter insamling
 • Tar hand om bina på ett snäll sätt
Se pris →
8,2

Vitapran BipollenBudget

 • Ekologiskt bipollen
 • Bra produkt till bra pris
Se pris →

Låt oss studera vad vetenskapen kommit fram till om bipollens effekter:

Fungerar antioxiderande och antiinflammatorisk

Flavonoider kallas de kemiska föreningar som bipollen till största del består av, och dessa är kända för sina antioxiderande och antiinflammatoriska egenskaper.

Lindrar prostatabesvär och bidrar till förbättrad sexuell funktion

Bipollentillskott har i flera vetenskapliga studier visat sig ha effekt på besvär med godartad prostataförstoring, och till att förbättra möjligheterna till ett fungerande sexliv [4].

Anemi


Bipollens effekt på anemi (blodbrist) har inte kunnat bevisas vetenskapligt på människor ännu, men ett försök på råttor visade en tydlig korrelation mellan bipollen och en ökning av röda blodkroppar [5].

Pollenallergi

Det är omtvistat om bipollen faktiskt kan ha någon positiv effekt för att förbereda allergiker inför pollensäsongen. Inom alternativmedicin används bipollen för att lindra pollenallergi, genom allergikern att initialt äta mycket doser, som stegvis höjs. Eftersom pollenallergi sitter i luftvägarna och inte är en födoämnesallergi, så funkar det bra för många pollenallergiker att äta bipollen utan att få allergiska reaktioner.

Andra mer eller mindre bevisade hälsoeffekter av bipollen är stärkt immunförsvar och allmäntillstånd, hjälp mot benskörhet, ökad muskeltillväxt och bättre hy.

Med tanke på den höga koncentration av vitaminer, proteiner och andra näringsämnen är det inte så konstigt att bipollen länge varit populärt som medicin och kosttillskott, och att det finns otaliga vetenskapliga studier som vill undersöka dess effekter.

Kan det vara farligt att använda bipollen?

Lider du av pollenallergi och vill testa bipollen som ett sätt att lindra besvären, så är det viktigt att börja med mycket små doser. Och om du är allergisk mot bistick är det säkrast att avstå från att äta bipollen, då din kropp kan överreagera på ämnet och ge en allvarlig allergisk reaktion.

Även om du inte har några allergier kan du uppleva huvudvärk, klåda eller illamående om du äter en för stor dos innan din kropp vant sig. Det beror på hur fullproppat med näringsämnen bipollen är.

Det finns inte några kända exempel på allvarliga biverkningar av att äta bipollen, men det är ändå bäst att vara försiktig, och bara äta en mindre dos till en början.

Dosering

Bipollen har liksom honung en söt och god smak. Det vanligaste är att kosttillskottet kommer som granulat (ett slags grovmalet pulver), så det lämpar sig bäst som topping på lite yoghurt, en dessert, i en sallad eller i en smoothie.

En matsked (10 gram) bipollengranulat om dagen är en normal dos.

Sammanfattningsvis

 • Bipollen har varit en del av människans kost i årtusenden, och nämns såväl i bibeln som av de gamla grekerna
 • Det är de flitiga arbetsbina som för med sig bipollen i små fickor på sina ben för att mata nyfödda bin, den bipollen som de tappar på vägen in i bikupan tas till vara på av människan
 • Bipollen är ett riktigt supertillskott, och innehåller nästan alla näringsämnen vi behöver – och gott om dem!
 • Det är antioxidant, antiinflammatoriskt, stärker immunförsvaret, förbättrar din hy och används för att lindra allergibesvär och prostataproblem
 • Pollenallergiker bör vara försiktiga och testa med en mindre mängd bipollentillskott första gången, för att se hur kroppen reagerar. Bisticksallergiker kan göra klokt i att undvika bipollen helt
 • Det räcker att ta en matsked av bipollengranulat om dagen för att se till att du får i dig alla nyttiga vitaminer, mineraler och proteiner

Bipollen är ett utmärkt komplement till en hälsosam livsstil och varierad kost, för dig som vill tillföra din kropp alla väsentliga näringsämnen som den behöver. Kosttillskottet är så naturligt det kan bli, direkt från bikuporna, och det finns även svenskproducerat bipollengranulat att köpa för dig som vill stötta svenska biodlare och ha ett kosttillskott som inte har fraktats över hela jordklotet.

Det här är ett mycket potent tillskott som endast bör tas i små doser, för att sakta vänja kroppen vid den höga koncentration av näringsämnen som det innehåller.


[1] https://www.researchgate.net/publication/299432343_Biological_and_therapeutic_properties_of_bee_pollen_A_review

[2] https://www.researchgate.net/publication/299432343_Biological_and_therapeutic_properties_of_bee_pollen_A_review

[3] https://www.livsmedelsverket.se/

[4] https://www.jstage.jst.go.jp/article/fstr/14/3/14_3_306/_article

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12358452/

Liknande artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.